23 февруари 2024, петък

Св. свщмчк Поликарп, еп. Смирненски. Преп. Александър, първоначалник на обителта на незаспиващите
church

Първи международен фолклорен фестивал в с. Антимово

| Автор: Видинска митрополия

Първи международен фолклорен фестивал в с. Антимово

На 6 май във видинското село Антимово се проведе Първият международен фолклорен фестивал, който бе организиран съвместно с Община-Видин.

На тържеството присъстваха видни гости, които почетоха и насърчиха усилията на кмета на с. Антимово, г-н Флоров, за развитие и просперитет на селото и региона.

На тържеството по откриването на фестивала взеха участие г-жа Любомила Станиславова, депутат в 41-вото народно събрание, г-н Румен Видов, кмет на община-Видин, общински съветници, кметове, бизнесмени, както и кметове на съседни и побратимени селища със с. Антимово от Р. Сърбия и Р. Румъния.

От името на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан присъства архимандрит Поликарп, заедно с духовници от Видинска митрополия.

Празникът започна с издигането на знамената на Р. България, Европейския съюз и с. Антимово на площада, което стана при изпълнението на Националния химн от Видинския общински духов оркестър. След това бе извършено шествие до храма на селото, където в двора, пред историческите паметници на загинали за свободата на България бе отслужена панихида и положени венци и цветя от гостите и жителите на селото.

В словото си след панихидата архимандрит Поликарп подчерта готовността на предците ни да бранят и защитават честта на своите деди и на скъпата ни родина. Той съпостави жертвеността на загиналите с примера и основата за този празник - светия Христов мъченик Георги.

След молитвата официалните гости се поклониха и запалиха свещица в църквата, която празнуваше и своя храмов празник, и 150–годишен юбилей.

На площада на селото със слово и приветствие от г-н Румен Видов и г-жа Станиславова бе дадено началото на фолклорния фестивал. Той протече весело и забавно, като бе оросен от гергьовски дъжд, от който по думите на г-н Видов „всяка капка е жълтица”.

На сцената се представиха фолклорни танцови и певчески състави от Видинско и региона, както и състави от Сърбия и Румъния.

Въпреки силния дъжд съборът не бе прекратен, а напротив, това даде нови поводи за лъчезарност и хумор.

На участниците във фестивала от името на организаторите бяха раздадени грамоти и символични подаръци.

Грамотите бяха връчени от г-жа Любомила Станиславова, депутат в Народното събрание.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: монах Максим