03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Първият документ на Светия и Велик събор бе обсъден, подобрен и чака да бъде подписан

| Автор: Българска Патриаршия

Първият документ на Светия и Велик събор е приет

Тази сутрин, на 21 юни 2016 г., Светият и Велик събор взе първото свое решение по тема от дневния ред – одобри промени в документа „Мисията на Православната църква в съвременния свят”, след нанасянето на които документът ще бъде подписан и публикуван.

Работата по текста на проекторешението е започнала вчера следобед. След щателно разглеждане на текста архиереите на Събора са провели открита дискусия, в хода на която и някои епископи, и цели делегации на Поместни църкви са представили свои идеи за това как да бъде подобрен текстът на решението. Всеправославният секретариат е обобщил и нанесъл някои от предложените поправки, след което проектодокументът е подложен на ново обсъждане на днешното заседание на Събора и е принципно одобрен.

Така решението на Светия и Велик събор „Мисията на Православната църква в съвременния свят” остава само да бъде представено отново и подписано.

Решението е посветено на приноса на Православната църква за установяването на мира, справедливостта, свободата, братството и любовта между народите и за премахването на етническите и други дискриминации. Засегнатите основни екзистенциални въпроси, свързани с човешката личност, за които Православната църква има мисия да се грижи, са: достойнството на човека, свободата и отговорността му, мира и справедливостта в света, предотвратяването на войната, ограничаването и премахването на дискриминацията. Мисия на Православната църква е и свидетелстването на любов в служението.

Светият и Велик събор с единодушно решение отправи послание към Сиро-Яковитския патриарх Игнатий Ефрем във връзка с проведен срещу него терористичен атентат, при който загинаха трима души.

Работата на Светия и Велик събор продължава днес с обсъждане на текста на проекторешението "Православната диаспора".