23 февруари 2024, петък

Св. свщмчк Поликарп, еп. Смирненски. Преп. Александър, първоначалник на обителта на незаспиващите
church

Първо заседание на Св. Синод на БПЦ-БП за новата 2023 г.

| Автор: Българска патриаршия

DSC_3382.JPG

На 20 януари, когато Българската православна църква чества паметта на светия патриарх Евтимий Търновски, в Софийска св. митрополия започна първото заседание на Св. Синод на БПЦ-БП за новата 2023 г., под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Преди началото на заседанието, след изпяването тропарите на преп. Максим Изповедник, на светия мъченик Неофит и на празника Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, от името на Св. Синод, поднесе на Светейшия Български патриарх Неофит посох и панагия по повод предстоящия негов имен ден. Митрополит Гавриил пожела на патриарх Неофит Бог да му дава сили и здраве, за да води мъдро Българската православна църква. Той посочи в словото си още, че по примера на мъченик Неофит и Светейшият патриарх от ранна възраст се е отдал в служение на Църквата и му пожела да продължава да следва и занапред примера на светия мъченик, който да се застъпва пред Бога за него.

На 21 януари Светейшият Български патриарх Неофит ще отбележи своя имен ден. Празнична Св. Литургия ще бъде отслужена в Митрополитската катедрала "Св. Неделя" от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Началото на богослужението ще бъде от 9:00 часа.

Текст и снимки: Ангел Карадаков