22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Патриарх Максим оглави молебена по повод деня на св. братя Кирил и Методий и 58-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия

| Автор: Българска Патриаршия

Молебен по повод 58 години от Възстановяването на Българската патриаршия

Негово Светейшество Българският патриарх Максим оглави днес Молебена по повод деня на св. братя Кирил и Методий и 58-годишнината от възстановяването на 10 май 1953 г. на патриаршеското достойнство на стародавната Българска православна църква.

На 11 май Църквата отбелязва паметта на светите равноапостолни Кирил и Методий. По този повод и отбелязвайки годишнината от възстановяването на Българската патриаршия, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” (чийто северен престол е посветен на светите Братя), архиереи, свещенство и миряни отправиха молитви, славословия и благодарение към Всеподателя Бога за Неговите благодеяния и милости.

В съслужение с Предстоятеля на Българската православна църква в молитва застанаха: Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, Стобийският еп. Наум - главен секретар на Светия Синод, Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, Маркианополски еп. Константин, Знеполски еп. Йоан - викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий, архим. Теофан, представителите на Руската и на Румънската православна църква при Българската патриаршия - ставр. ик. Нелуц Опря и йером. Зотик (Гаевски), храмовото свещенство и свещенослужители от епархията.

Словото за празника тази година бе поверено на главния секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, който припомни накратко стародавната и славна история на Българската православна църква от покръстването на българския народ и установяването на самостойна Българска православна църква до наши дни, като припомни дните на изпитания и славните дни на нашата Църква, която винаги е била стожер и верен ориентир за нашия народ.

По време на благодарствения молебен Светейшият патриарх и духовенството отправиха хвала и благодарение към Всеподателя Бога, че ни е утвърдил в православната вяра, отправиха и молитва Бог и занапред да не ни изоставя, а да дарува благоденствие и мир на нашата Църква и Родина, и всичко добро и полезно за спасението на българския народ.

Прозвучаха многолетствия за Негово Светейшество Българския патриарх Максим, за клира и народа, както и за всички учащи и учащи се, които празнуват празника на славянските първоучители Кирил и Методий. След което Светейшият патриарх, като отправи своя първосветителски благослов, честити на всички чеда на родната ни Църква възстановяването на Българската патриаршия и благопожела тя да пребъде през вековете.

На всички присъстващи бяха раздадени за благословение иконки на св. братя Кирил и Методий. Много християни търпеливо изчакаха Светейшия патриарх Максим на излизане от храм-паметника и лично получиха неговото благословение.

Текст: Александра Карамихалева Снимки: Николай Пенев