03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Патриаршески поздравителен адрес по повод 50-годишнината на Волоколамски митрополит Иларион

| Автор: Отдел "Връзки с обществеността"

Патриаршески поздравителен адрес по повод 50-годишнината на Волоколамски митрополит Иларион

На 24 юли Негово Високопреосвещенство Волоколамски митрополит Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки при Московската патриаршия навършва 50 години от рождението си. По този повод Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати следния поздравителен адрес:

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ДО

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

ВОЛОКОЛАМСКИ МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОТДЕЛА

ЗА ВЪНШНИ ЦЪРКОВНИ ВРЪЗКИ

ПРИ МОСКОВСКАТА ПАТРИАРШИЯ

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО,

Сърдечно Ви поздравявам с Вашия юбилей – петдесетгодишнината от рождението Ви и молитвено Ви пожелавам преизобилие на Божиите милости и щедрости във Вашето по-нататъшно служение на Бога и Църквата Христова.

Господ Ви е надарил с различни таланти, които Вие, като добър стопанин не сте заровили в земята, а ги преумножавате и без остатък сте ги вложили в своето служение Богу и сте посветили сили и дарования на Църквата Христова.

Преди пет десетилетия Вие сте дошли на този свят, та по Божий промисъл да носите достойно служението на Църквата и Божия народ. Вие винаги сте били пример за ревност и твърдост във вярата и в отстояването на истината и правдата, като сте се стремили на всяко място, където Бог Ви е поставял, да се представите "достоен, безукорен работник, който вярно преподава словото на истината" (2 Тим. 2:15). В потвърждение на думите Си: „в малко си бил верен, над много ще те поставя” (Мат. 25:21), Господ Ви поверява все по-отговорни послушания.

Като се уповавате на Божията сила, Вие със смирение и търпение носите всички възложени Ви от свещеноначалието послушания, като по призива на Псалмопевеца, се стремите да служите Господу със страх и да се радвате пред Него в трепет (Пс. 2:11).

Дълбоко ценим ролята Ви в междуцърковните отношения и в частност Вашите усилия за утвърждаване на единството между Руската и Българската православни църкви - сестри. Помним Вашето участие във Всеправославната работна среща в София през 2009 г. във връзка с преодоляването последствията от разкола в БПЦ, в прославлението на Баташките мъченици, в празненствата по повод 100-годишнината на Руското подворие в София. Помним редица Ваши посещения в диоцеза на БПЦ по различни значими поводи, и не на последно място Вашето участие в процеса по канонизацията на св. Серафим Софийски Чудотворец и неговото съвместно прославление.

Скъпи в Господа, владико,

Още веднъж Ви поздравлявам със знаменателния юбилей – 50 години от рождението Ви, възнасям молитви към Господа да Ви дарува все така усърдно, с крепки душевни и телесни сили и бодър дух да вършите своето архипастирско служение за благото на Светото Православие и Божия народ!

Началникът на живота (Деян. 3:15) и извършител на нашето спасение – Господ, да умножи дните и годините на Вашето служение, за да свидетелствате пред света за всепобеждаващата и съзидателна сила на нашата Православна вяра!

Многая и благая лета!

С любов в Господа,

НЕОФИТ, патриарх Български

24.07.2016 г.

София