22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Патриаршеско богослужение за Петдесетница в ПКСХП "Св. Александър Невски"

| Автор: Българска Патриаршия

Патриаршеско богослужение за Петдесетница в ПКСХП 'Св. Александър Невски'

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим оглави празничната света Литургия на Петдесетница в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Заедно с него съслужиха преосвещените епископи: Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство при катедралния храм, Деволски Теодосий, Маркианополски Константин и Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, както и архим. Дионисий, храмовото свещенство и столични свещенослужители и дякони. Молитвено участие в богослужението взе Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, пристигнал в страната, за да вземе участие в редовните заседания на Светия Синод на БПЦ.

По време на причастния канон Негово Преосвещенство еп. Тихон произнесе слово от амвона на храма. Като припомни събитието, което Църквата премъдро е отредила да се чества днес, той призова присъстващите да дерзаят да съграждат от себе си свети храмове, вместилища на Светия Дух и да се обогатяват с благодатните дарове на Светия Дух: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание (Гал. 5:22-23). Той подчерта, че Бог не само отдаде Своя единороден Син, за да ни изкупи от греховете, но и ни изпрати Себе Си в Лицето на Св. Дух, за да пребъдва Божията благодат с нас неизменно, до края на света, да ни прави по-силни и просветени и да ни освещава!

Християнският празник Петдесетница датира от апостолско време. На петдесетия ден след Възкресението на Господ светите Христови апостоли и Божията майка се били събрали по обичая си за молитва. В девет часа сутринта (третия час по еврейско време) настанал голям шум от небето - сякаш вихрушка се спуснала над къщата. И "явиха им се езици като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях. И те всички се изпълниха със Светия Дух" (Деян. 2:2-3). Това бил видим знак на благодатните дарове на Светия Дух, с които Бог щедро ги обдарил. Щом божественият огън пламнал в душите на апостолите, изпълнени с даровете на Духа, те започнали да проповядват християнската вяра в дух на истина със слово, облагодатено със сила. По подобие и в спомен на това знаменателно събитие, което се счита за рождение на земната Църква, от купола на храм-паметника се спуснаха орехови листа, напомнящи огнените езици, във формата на които Дух Светий се е спуснал над апостолите.

Веднага след отпуста на литургията започна полагащата се за празника вечерня, по време на която бяха прочетени коленопреклонните молитви за Петдесетница, съставени през ІV век от св. Василий Велики, които в този ден се четат и до днес. Богомолният народ в едно със Светейшия патриарх и духовенството преклониха глави и колене. Патриарх Максим лично прочете първата молитва и отправи молитва към Бог Отец: да прости всички грехове, които сме сторили от младостта си в нашето незнание и да не ни изостави и в немощта на нашата старост, да посети сърцата ни със Своята благодат и да ни утвърди в Своите свети закони, за да се удостоим да пребъдваме и в Небесната Му Църква.

Втората молитва, отправена към Второто Лице на Светата Троица - Бог Син - бе прочетена от високопреосвещения митрополит Симеон. В нея изпросваме от Господ Иисус Христос да ни даде дух на премъдрост, разум и страх Божий за достойни молитви към Него и за полезно за нас наставление в живота.

С третата молитва измолваме от Бога милост за нашите починали предци и близки, да упокои по Своята милост всички починали с надежда за възкресение, да прости всичките им прегрешения и да отслаби мярката на тяхното осъждане, а нас живите да благослови. Тази молитва бе огласена от името на църковното изпълнение в храма от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан.

В отеческото си наставление в края на богослужбата патриарх Максим благопожела: Светият Дух, Чиито дарове са се проявявали винаги в Църквата - както в Христовите апостоли, апологети, богоносни отци, мъченици и подвижници, така и в отделни християни като нас живеещи в света, но със своята вяра, благочестие, любов, добри дела, родолюбие и миролюбие са благоугодили Богу и са се удостоили със святост - Бог и нас да помилва, и да изпълни сърцата и умовете ни с благодатен мир и всякакви дарове на Духа Светаго. „Затова нека в днешния светъл празник, когато Църквата пее, и ние да пригласяме: „Царю Небесний, Утешителю, Душе на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота: дойди и се всели в нас, и ни очисти от всяка сквернота, и спаси, Благий, душите ни!” - заключи Негово Светейшество.

Текст: Александра Карамихалева Снимки: Атанас Димитров-АтаДим