03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Патриаршеско съслужение в московската катедрала "Христос Спасител"

| Автор: Българска Патриаршия

Патриаршеско съслужение в московската катедрала 'Христа Спасителя'

На 4 декември, когато в Русия се отбелязва празникът Въведение Богородично и 100-годишнината от интронизацията на св. Тихон, Патриарх Московски и на цяла Русия, в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва се състоя тържествено богослужение.

В центъра на храма бе положена раката с мощите на светителя, които на 29 ноември, с началото на Архиерейския събор на Руската православна църква, бяха пренесени в катедралния храм от Донския ставропигиален мъжки манастир.

Тържественото богослужение бе предстоявано от Негово Светейшество Александрийския патриарх и папа на цяла Африка Теодор II, а заедно с него в съслужение бяха Техни Светейшества Йерусалимският патриарх Теофил III, Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, Сръбският патриарх Ириней, Румънският патриарх Даниил, както и Кипърският архиепископ Хризостом, Албанският архиепископ Анастасий, митрополитът на Чешките земи и Словакия Ростислав, митрополитът от Американската православна църква Тихон, Ахалцихски и Тао-Кларжетски митрополит Теодор, водещ делегацията от Грузинската православна църква, и Ловчанският митрополит Гавриил, водещ делегацията от Българската православна църква.

В богослужението участваха постоянните членове на Светия Синод на Руската православна църква и предстоятели на автономните и самоуправляващи се части на РПЦ (МП), членовете на делегациите от Поместните православни църкви и духовници от Москва. Св. Литургия бе предавана на живо и по Първи обществен православен канал "Союз" и по православната телевизия "Спас".

По време на Причастния канон Солнечногорският архиепископ Сергий прочете Посланието на Архиерейския Събор към клира, монашеството и всичките чада на Руската църква. В края на богослужението Руският патриарх Кирил се обърна със слово, в което благодари на делегатите от Поместните православни църкви, че молитвено и евхаристийно са съслужили и са дошли, за да отбележат духовната радост заедно с Руската църква - 100-та годишнина от интронизацията на св. патриарх Тихон. С приветствено слово се обърна и Александрийския патриарх Теодор II.

http://www.youtube.com/watch?v=bQuVG9jJ_NQ

Страницата подготви Ангел Карадаков.