03 юни 2023, събота

Св. мчци Лукилиан, Клавдий, Ипатий, Павел,Дионисий и мчца Павла девица. Св. Маркелин.Преп. Атанасий Чудотворец (Задушница) (Тип. с. 474)
church

Пътуване до "Града на хляба"

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Варненската група

Пътуване до "Града на хляба"?!

Не, не до Витлеем. Пътуването беше до Габрово. Там, в Културно-просветния православен център Хлебна къща "Св. Христофор", на 2 и 3 октомври част от енориашите при храм "Св. Николай Чудотворец", гр. Варна, се срещнахме с представители на други енории и центрове, за да споделим опита си и да обединим усилията си за слава Божия.

В Интернет вече има много информация за габровската "Хлебна къща". Нейн създател е Надежда Савова, която ни гостува по време на дванадесетата Седмица на православната книга. Научихме от нея как се е родила идеята и как била осъществена в старата къща на нейната прабаба.

Сега, когато видяхме тази къща, си дадохме сметка какъв ентусиазъм притежава това момиче, решило така искрено да дава надежда на другите край себе си. Всичко там е градено и продължава да се гради от приятели и доброволци, съпричастни на идеите на центъра - обединени около хляба, хората да се сближават и да преоткриват православните ценности.

Няма по-голям от хляба! С тази мярка влиза всеки тук и е еднакво ценен сред всички - и малкото дете от Дома за социално слаби, и свещеникът, и учителят, и художникът, и търсещият, и безнадеждният, и намерилият, готов да сподели намереното с останалите.

Именно за да споделяме, се събрахме и ние - от Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Плевен, Пловдив, Русе, София и Стара Загора. На всяка група бе дадена възможност да разкаже за работата си, за успехите и проблемите. Сигурни сме, че споделеният опит ще обогати и насити живота ни с много нови дейности. И за да улесним това, тук решихме да създадем уебстраница, където споделянето да не спира - за слава Божия.

Накрая всеки си тръгна с думите: "Днес ние бяхме във вашия дом, заповядайте утре и в нашия!"

До нови срещи!

Текст и снимки: Румяна Рашкова