28 януари 2023, събота

Преп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, еп. Ниневийски. Преп. Паладий Пустинник ◑
church

Пловдивска митрополия награди 71 деца, победители в конкурса „Въведение Богородично“

| Автор: Пловдивска митрополия

Пловдивска митрополия награди 71 деца,  победители в конкурса „Въведение Богородично“

324 ученици от цяла България участваха със свои стихотворения, есета и рисунки в конкурса „Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и православната младеж“, проведен с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митролит Николай.

За трета поредна година талантливи деца и младежи от 1 до 12 клас изпратиха творбите си до Културно-просветния отдел на Пловдивската митрополия. Техните прекрасни творби, изпълнени с толкова много талант, искреност, чистота, надежда, любов и искрена вяра в Бога, много затрудниха журито, което все пак трябваше да определи победители.

Награждаването се проведе в епархийския салон при храм “Св. Петка” – гр. Пловдив. Залата бе препълнена от щастливи деца, родители и много зрители, дошли да чуят и видят номинираните стихотворения, есета и рисунки. Наградени бяха 71 деца и младежи, разделени според възрастта им в 6 групи.

В своето приветствено слово г-жа Недка Чолакова, завеждаща Културно-просветения отдел на Пловдивската митрополия, благодари на многобройните участници от всички краища на страната. Г-жа Чолакова изтъкна, че в детските творби ярко личи умилението към малката Мария, прекрачила прага на храма самостоятелно на 3-годишна възраст, респекта пред стриктното изпълнение на обета, даден от нейните родители - праведните Йоаким и Анна - да я посветят на Бога. Силно изразена е вярата на участниците в семейството, в благочестието като път за успех, за напредък и духовно израстване, както и в традициите на нашия народ. Но г-жа Чолакова посочи с тревога, че децата в днешно време нямат достатъчно личен пример от възрастните и страдат от това: „Днес семейството преживява тежка криза. Много съпрузи се разделят, защото всъщност те никога не са били едно. И това проличава в някои детски творби. Това се случва, защото разпътният живот привлича млади и стари повече, отколкото тясната пътека на благословеното съпружество.“

Неслучайно Православната църква е определила 21 ноември да бъде посветен и на християнското семейство и православната младеж, която трябва да бъде възпитавана с голяма любов и надежда. А какъв по-силен и прекрасен пример от Деня на Въведението Богородично в храма? Какъв по-голям пример за благословен от Бога избор?

Г-жа Чолакова приветства още веднъж всички участници в конкурса, благодари им за старанието, както и на техните родители, на учителите им и на ръководителите на клубове и църковни училища.

След това бе обявено решението на журито с председател Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай. Членовете на журито в състав г-жа Красимира Вътева – учител по БЕЛ и богослов, д-р Камелия Славчева – преподавател по методика на обучението по литература в ПУ „Паисий Хилендарски“, г-жа Недка Чолакова от КПО, презвитера Анна Паралингова – ръководител на Ателието по иконография при Пловдивската митрополия, и Евгени Михайлов – художник, иконограф и богослов - анализираха творбите и споделиха своите забележки, отзиви и препоръки към участниците в бъдещите конкурси.

Преди да започне награждаването, своя музикален поздрав за всички присъстващи изпълни на гайда 10-годишният Васил Кременаров от Смолян, спечелил първа награда за стихотворение, но и много овации за майсторското свирене.

С настъпването на най-вълнуващия момент – връчването на наградите, залата притихна. Наградите връчиха архимандрит Висарион - игумен на манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, и свещеноиконом Еленко Йосифов – председател на църковното настоятелство при храм „Св. Петка“. Наградените радостно благодаряха, някои прочетоха произведенията си, а отличените рисунки украсяваха стените на залата.

За всички участници в конкурса и за победителите, за придружаващите ги родители с братчета и сестри, за учителите и ръководителите на църковни училища и клубове, в които децата творят, в храм „Св. Петка“ бе отслужен молебен от архимандрит Висарион. Сякаш целият храм сияеше – от свещичките в ръцете на децата, от усмивките и невидимата среща с Бога, от благодатта, която в този ден преизпълваше сърцата на всички.