20 април 2024, събота

* Акатистна събота. Чудотворна икона „Златна ябълка”. Преп. Теодор Трихина. Св. ап. Закхей. Св. Николай (Жички) (Злат. лит.) (Тип. с. 440)
church

Поклонническа група от Русенска епархия посети ПЕЩЕРАТА НА СВ. АНДРЕЙ в Северна Добруджа (Румъния) за храмовия й празник

| Автор: Русенска митрополия

Пещерата на св. Андрей

На 30 ноември, Андреевден, в ранни зори, поклонническа група от 50 човека, организирана от Русенска света митрополия, се отправи на път за пещерата на св. ап. Андрей в Северна Добруджа, Румъния. Целта й бе участието в празничното богослужение, което всяка година се отслужва на това място в чест и прослава на евангелизатора на Балканите – св. апостол Андрей Първозвани, както и поклонение по светите места на Православието в този край.

След като пресякохме българо-румънската граница при Силистра, ние веднага се отправихме към свето-Андреевата пещера, където заварихме многохилядно множество вярващи, дошли от всички краища на Румъния, за да присъстват на богослуженията. Радостен факт е, че освен нас имаше и други поклоннически групи от България – от Пловдив и Шумен.

На открито място, на специално пригоден и украсен подиум, тържествената св. Литургия се отслужи от архиепископа на Томи Теодосий в съслужение с още шестима архиереи: Герасим, архиепископ на Ръмник; Никодим, епископ на Северин и Стрехайя; Себастиан, епископ на Слатина и Романац; епископ Йоаким Бъкъуану; между които и двама от България – Стобийски епископ Наум и Тивериополски епископ Тихон. В службата взеха участие многобройни свещеници и 13 дякони (12 румънски и 1 български).

Насладихме се на прекрасните изпълнения на църковния хор, който изпълни песнопения и на църковнославянски език. В знак на уважение към гостите, някои от възгласите също прозвучаха на църковнославянски.

Сред официалните гости на светата богослужба бе и министър-председателят на Румъния Виктор Понта, придружен от можество депутати и представители на местната и държавната власт.

Архиепископ Теодосий произнесе съдържателна проповед, в която изтъкна ролята на св. ап. Андрей като просветител на множество страни, между които почти всички съвременни Балкански държави. Той специално благодари на Българския патриарх Неофит за участието на българската църковна делегация, както и на всички гости от България за посещението и съвместната молитва - знак на нашето единство в Христос.

След службата имахме възможността да се поклоним в пещерата, където според преданието известно време е живял и проповядвал св. ап. Андрей.

Следваща точка от маршрута ни бе ДЕВИЧЕСКИЯТ МАНАСТИР „СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ" край село Липница. Той е основан само преди шест години, но се отличава с красивия си и приветлив вид. Манастирът притежава частици от мощите на много светци, между които на св. Йоан Кръстител, св. Дасий Доростолски и др.

След манастира в Липница посетихме благолепния МАНАСТИР "ДЕРВЕНТ". Негов основател се явява роденият в българското село Лясково, край Асеновград, старец архимандрит Елефтерий Михаил. Въпреки огромното стечение на поклонници от свето-Андреевата пещера, дошли да посетят и този манастир, ни се удаде възможността да се поклоним на манастирските светини – чудотворна икона на Пресв. Богородица, древнохристиянски кръст и мощи на св. св. Епиктет и Астион. Наляхме си вода от целебното и прочуто с много изцеления аязмо, намиращо се в близост до манастира.

Привечер пристигнахме в Силистра, където в катедралния храм „Св. св. Петър и Павел” присъствахме и участвахме във всенощното бдение. Имахме възможността да се поклоним на мощите на св. Дасий Доростолски и св. Димитра Киевска, съхранявани в храма. Духовно удовлетворени и доволни от посетените светини, привечер се завърнахме в гр. Русе.

~***~

Допълнителен фоторепортаж от службата можете да видите тук:

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=125938

Текст и снимки: Милен Бакалов