18 април 2024, четвъртък

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор (Прежд. лит.) (Тип. с. 438)
church

Поморийският песенен фестивал за църковна музика бе открит

| Автор: Весела Игнатова

Поморийският песенен фестивал за църковна музика бе открит

За осми пореден път в гр. Поморие бе открит Международният фестивал за православна музика „Св. Богородица - Достойно есть“. За музикалния форум, който вече се превърна в църковно-музикалното събитие на годината, дойдоха над 1200 участници от седем страни.

Фестивалът се организира с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и участието на: Сливенска митрополия, Община Поморие, инициаторите на музикалния форум г-н Георги Попов – композитор и ръководител на Православен хор при Младежко сдружение "България”, Елица Христова - диригент на хора, и г-жа Дафинка Станева - фестивален директор.

По традиция фестивалът бе открит с празничен водосвет, в който взеха участие всички хорове. Тази година той бе отслужен от Негово Високопреподобие архимандрит Калист, протосингел на Сливенска митрополия (Сливенският митрополит Йоаникий е ангажиран с участие на редовните заседания на Св. Синод на БПЦ).

В последованието взеха участие архимандрит Йеротей, игумен на Поморийския манастир, ик. Иван Стойков, председател на храма домакин, и духовници от Сливенска епархия. Официални гости на откриването бяха кметът на гр. Поморие инж. Петър Златанов, Дафинка Станева – главен експерт в отдел “Туризъм” на Общината, общественици и гражданство.

Събрани за пореден път в храм „Рождество Богородично“, обединени от православната вяра и изповедание, всички участници, формирани в 37 певчески хора, взеха участие във водосвета. Вълнуващо и затрогващо бе изпълнението им на чинопоследованието. Всички присъстващи (дори и тези, които не бяха от певческите формации) заедно, вдъхновено пееха ектениите, „Святий Боже“, „Многая лета“ и др. Особено тържествено звучеше тропарът „Спаси, Господи, люди Твоя“, в който вместо „православному болгарскому народу“ се пееше „православним християном“.

В края на водосвета архимандрит Калист поздрави от името на Сливенския митрополит Йоаникий участниците в осмото издание: „Поморийският певчески фестивал вече осма година се утвърждава като авторитетен музикален форум и смело можем да кажем, че той в пълнота представя огромното разнообразие на православната музика, традицията на множеството певчески школи от различни краища на съборната ни Православна Църква" - каза протосингелът на Сливенска митрополия и пожела на всички да сме съзидатели на Божието дело, църковните химни да умилят сърцата ни, да преподадат любовта - извор на Божественото съпричастие и да се обединим в един „велик тържествуващ събор на непоклатимата ни православна вяра и благочестие“.

„Участието в този певчески събор да спомогне за вашето израстване в душевното ви благоустроение, да възтържествувате духовно чрез благодатта на Светия Дух и да не забравяме поучението на блажени Йероним: да внимават тези, чийто дълг е да пеят в храма, че на Бога не толкова е нужно да се пее с глас, колкото със сърце“ - каза и пожела архимандрит Калист. Цялото слово може видите в края на новината.

Инж. Петър Златанов – кмет на град Поморие и основен организатор на събитието, приветства гостите и откри фестивала.

След официалното откриване на фестивала в храм „Рождество Богородично“ се състоя литийно шествие, което премина през централната градска улица. Облечени в концертните си костюми, в него се включиха всички участници във фестивала. Последователно хоровете изпълняваха църковни песнопения, достигайки до централния площад, където отново бяха приветствани от архимандрит Калист и кмета на града.

Православният песенен събор започна на открита сцена с изпълнения на формации от гр. Поморие. Със заря завърши първият ден и се откриха фестивалните дни за православна музика - Поморие, 2011 г.

http://www.youtube.com/watch?v=NbOWOz3xe9A&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=NnTg5cSMno0&context=C3e70235ADOEgsToPDskIPyyuouAqQcf6oLc_wuImP

Текст, снимки и видео: Весела Игнатова