28 февруари 2024, сряда

Преп. Василий Изповедник. Св. мчца Кирана Солунска (Блажи се)
church

Послание от Светия Синод на БПЦ до клира и миряните на Доростолска епархия

| Автор: Българска Патриаршия

default news image

Високоблагоговейни, Всеблагоговейни и Благоговейни отци,

Благочестиви християни, служещи и живеещи в богоспасаемата Доростолска епархия, зеловъзлюбени чеда в Господа, благодат вам от Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа, от нас же смиренних - молитва и благословение!

След смъртта на блаженопочиналия Доростолски митрополит Иларион на 28.10.2009 г. за наместник на овдовелия Доростолски митрополитски престол Светият Синод определи Русенския митрополит Неофит, на когото възложи да проведе избор за Доростолски митрополит.

Светият Синод с писмо № 1160/17.11.2009 г. изпрати каталог с достоизбираемите кандидати на Епархийския съвет и той насрочи избора за Доростолски митрополит на 17.01.2009 г., когато и бе проведен в гр. Силистра.

Съгласно Устава на БПЦ, Епархийският избирателен събор от каталога на достоизбираемите кандидати, представен своевременно от Светия Синод, избра Браницкия епископ Амвросий с 15 гласа и Левкийския епископ Павел с 10 гласа.

Светият Синод в пълен състав в заседанието си на 22.01.2010 г., прот. № 1, като намери избора за редовен и правилен, го одобри и на 24.01.2010 г. канонически избра и прогласи Негово Преосвещенство Браницки епископ Амвросий за приемник на митрополитския престол на Доростолската епархия.

И така, възлюбени в Господа чеда, с това каноническо определение на високопреосвещения митрополит Амвросий за ваш архипастир се удовлетворяват вашите духовни желания и нужди. Като има предвид неговата опитност, енергия, богословски познания и служението му в светата ни Църква, Светият Синод се надява, че новоизбраният ваш архиерей ще се грижи и отговаря на своето високо призвание, усърдно ще се труди за удовлетворяване вашите религиозно-нравствени потребности и апостолски ще свидетелства пред вас истините на Христовото благовестие.

Но, за да изпълни високопреосвещеният митрополит Амвросий успешно своето апостолско служение като ваш архипастир, ще му бъдат необходими вашата синовна любов, преданост, почитание, уважение и послушание.

Като ви призоваваме да припознаете отсега нататък за свой канонически митрополит високопреосвещения Амвросий, отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свят, но труден подвиг. Като ваш духовен отец и ръководител, който носи тежката отговорност за вас пред Бога и Църквата, полезно за вас е всички да слушате неговите мъдри съвети, огласителни поучения и пастирски наставления, него да споменавате в светите храмове, в светото богослужение и в молитвите, към него да се обръщате за съвети в своите духовни нужди и епархиални дела, защото според законите и постановленията на светата наша Православна църква, управлението на епархията принадлежи на него. Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него - своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и пасоми да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Църквата надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти, свети, во славу Его, Единородного Сина и Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа.

Като известяваме с това наше послание вас, наши възлюбени в Господа чеда, за каноническото определение на Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий, призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваши в Христа молитствуватели.

(Следват подписите на Негово Светейшество патриарх Максим и взелите участие в канонически избор архиереи от Светия Синод)

Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Послание от Светия Синод на БПЦ [1.50MB]