24 април 2024, сряда

Мчк Сава Стратилат (Прежд. лит.)
church

Поучителна театрална постановка във Видин

| Автор: Видинска митрополия

Поучителна театрална постановка във Видин

На 15 юни във вътрешния двор на видинската крепост „Баба Вида” бе представена театралната постановка „Да убиеш премиер”.

Пиесата е на Емил Андреев и е една от неговите известни творби. Представена във видинската крепост, тя е един успешен опит за интерпретация на авторските му идеи.

Пиесата бе представена на видинската публика от възпитаниците на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков”, гр. Видин и в частност от учениците участници в Драматичния клуб към гимназията.

Емил Андреев е възпитаник на Английската гимназия „Йордан Радичков”, Видин, той е високо ценен съвременен български писател, носител е и на особения закачлив дух на много поколения, завършили гимназията.

Постановката бе подготвена от г-жа Ирина Флорова-Капелова и г-н Добрин Мирчев, а в главните роли се представиха: Илиян Нонов, Деян Благоев, Георги Андреев, Антонио Ангелов, Цветозар Николов, Антон Цветанов, Кристиан Станков, Никола Борисов и Михаил Милчев.

На училищното театрално представление бе и Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, който поздрави директора на гимназията г-н Любомир Георгиев, преподавателите и възпитаниците.

Той изрази мнение, че тази постановка е показател за това, че трябва да бъдем благоразположени един към друг, да се развиваме според силите си, да отстояваме нашата лична свобода и да бъдем с Бога, Който дарява това, от което имаме нужда, а не да се поддаваме на различни влияния, водещи ни до бездната на злобата, омразата и безчовечността.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: архимандрит Евтимий