03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

ПОЯСНЕНИЕ от Рилската света обител

| Автор: Рилска света обител

'...на страх Господен ще ви науча'

Към читателите на Официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-БП!

Във връзка с отпечатаните наскоро книжки от Рилската света обител - Завет и Акатист на преподобни Йоан Рилски Чудотворец и Завет на преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец, и появилата се неяснота около това с чие благословение са излезли от печат, Ви уверяваме, че същите печатни издания са получили не само одобрението и благословението на Светейшия ни Патриарх, но и това на Св. Синод в пълен състав в заседанието си на 19. 11. 2015 г., прот. № 26. Решението е поместено и в двете издания на ст. 3 с голям шрифт.

Съществуват достатъчно примери в църковната практика, в които до знанието на вярващия народ е свеждано едно, или друго предстоящо събитие, а името на Негово Светейшество, като изразител на волята на Св. Синод, стои като гарант за неговата изрядност по отношение на установения от Устава на БПЦ църковно - административен ред, който по презумпция подразбира и синодалното устройство на нашата Църква. По подобен начин в случаите, когато Председателят на Светия Синод не е споменаван изрично пред председателствания от него орган, до този момент никой не е възприемал това като обида спрямо Първосветителското достойнство на Светейшия ни Патриарх.

Все още твърдо вярваме и изповядваме съборното начало на Православната Църква, затова поднасяме искрено извинение към всички, които са видели някаква тенденциозност в предишното наше обявление.

От Ръководството на Рилската света обител.