20 април 2024, събота

* Акатистна събота. Чудотворна икона „Златна ябълка”. Преп. Теодор Трихина. Св. ап. Закхей. Св. Николай (Жички) (Злат. лит.) (Тип. с. 440)
church

Поздравителен адрес на Българския патриарх Неофит по повод стогодишнината от провеждането на първия факултетен съвет на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

| Автор: Българска патриаршия

Logo_Spasi_i_Sohran_0001.jpg

ДО ДОЦ. Д-Р ИВАЙЛО НAЙДЕНОВ 

ДЕКАН НА БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ

ПРИ СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

УВАЖАЕМИ Г-Н ДЕКАН,

С отеческа обич и топъл архипастирски благослов се обръщаме в този паметен ден лично към Вас, а във Ваше лице и към скъпите на сърцето ни преподаватели, служители и студенти в Богословския факултет на най-старото висше учебно заведение в България, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като всесърдечно Ви приветстваме и поздравяваме със стогодишнината от първия факултетен съвет, поставил началото и на академичния живот на тази първа висша богословска школа у нас.

Днес мислите и молитвите ни са с всички настоящи и бивши възпитаници на тази наша духовна „Алма матер“, и особено с онези, които през всичките тези сто години са отдавали силите и талантите си в разгръщането и преподаването на божествената наука. Днес, сто години след полагането на основите на висшето ни богословие, техните имена респектират още по-силно, а оставеният от тях образец на всеотдайно служение в храма на православното богословие задължава за достойно следване на техния пример.

Бъдете усърдни следовници на основателите на най-старата ни висша богословска школа и ревностни продължители на тяхното дело, вдъхновявайте се от апостолския им устрем и дръзновение, и Всещедрият Бог ще благоволи всякога над вас и ще ви укрепва в трудовете ви за прослава на Неговото свето име и за утвърждаването на светата Му Църква сред православния ни народ.

Молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, на свети Климент Охридски и на всички просияли в светост Божии угодници да бъдат с всички вас!

Честита и благословена годишнина!

С отеческа в Христа обич,

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ