26 март 2023, неделя

4 Неделя на Великия пост Преп. Йоан Лествичник. Събор на св. архангел Гавриил. Св. мчк Георги Софийски, Стари. Гл. 8, утр. ев. 8, ап. Евр. 6:13-20 (с. 330), лит. ев. Мк 9:17-31 (Вас. лит.) (Тип. с. 436)
church

Поздравителен адрес на Българския патриарх Неофит по повод стогодишнината от провеждането на първия факултетен съвет на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

| Автор: Българска патриаршия

Logo_Spasi_i_Sohran_0001.jpg

ДО ДОЦ. Д-Р ИВАЙЛО НAЙДЕНОВ 

ДЕКАН НА БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ

ПРИ СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

УВАЖАЕМИ Г-Н ДЕКАН,

С отеческа обич и топъл архипастирски благослов се обръщаме в този паметен ден лично към Вас, а във Ваше лице и към скъпите на сърцето ни преподаватели, служители и студенти в Богословския факултет на най-старото висше учебно заведение в България, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като всесърдечно Ви приветстваме и поздравяваме със стогодишнината от първия факултетен съвет, поставил началото и на академичния живот на тази първа висша богословска школа у нас.

Днес мислите и молитвите ни са с всички настоящи и бивши възпитаници на тази наша духовна „Алма матер“, и особено с онези, които през всичките тези сто години са отдавали силите и талантите си в разгръщането и преподаването на божествената наука. Днес, сто години след полагането на основите на висшето ни богословие, техните имена респектират още по-силно, а оставеният от тях образец на всеотдайно служение в храма на православното богословие задължава за достойно следване на техния пример.

Бъдете усърдни следовници на основателите на най-старата ни висша богословска школа и ревностни продължители на тяхното дело, вдъхновявайте се от апостолския им устрем и дръзновение, и Всещедрият Бог ще благоволи всякога над вас и ще ви укрепва в трудовете ви за прослава на Неговото свето име и за утвърждаването на светата Му Църква сред православния ни народ.

Молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, на свети Климент Охридски и на всички просияли в светост Божии угодници да бъдат с всички вас!

Честита и благословена годишнина!

С отеческа в Христа обич,

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ