04 февруари 2023, събота

Преп. Исидор Пелусиотски. Св. мчк Иадор. Преп. Иасим Чудотворец
church

Позицията на Ловчанския митрополит Гавриил относно особеното мнение на Неврокопския митрополит Натанаил

| Автор: Българска Патриаршия

default news image

На заседанието на Св. Синод на 1 декември 2009 г. - след прочитането на особеното мнение на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил относно освобождаването на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон от задълженията му като правоправещ епархийски архиерей на Западно- и Средноевропейска епархия - Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил изрази следната позиция:

„Би могло да се направи много по-задълбочен анализ на току-що чутото от нас особено мнение, но поради липса на достатъчно време, в случая ще си позволя да акцентирам само върху два момента от прочетеното. В Раздел ІV – Заседания на Св. Синод, чл. 63, ал. 2 от Устава на БПЦ-БП е казано: „Решенията се приемат с мнозинство повече от половината на всички членове на Светия Синод, като при равногласие надделява мнението, за което е дал глас председателят.”

Моят въпрос е: може ли покойният митрополит Иларион да се счита все още за член на Св. Синод? Абсурд, пълен абсурд.

Следващият ми въпрос е: кой от каноните на Църквата, та поне само един, казва, че митрополит, който продължително време – в случая повече от две години – не живее в епархията си и не служи там, трябва да остане митрополит на тази епархия? Няма такъв канон!”

Озвучаване: Владислав Трифонов