29 февруари 2024, четвъртък

Преп. Йоан Касиан Римлянин
church

ПРАВОСЛАВЕН ЛЕТЕН ЛАГЕР В ГЪРЦИЯ ЗА ДЕЦАТА ОТ НЕДЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ ПРИ СТАРИННИЯ СТОЛИЧЕН ХРАМ "СВ. ПЕТКА"

| Автор: Софийска митрополия

Православен лагер на о. Тасос

По покана на Негово Високопреосвещенство митрополита на Филипи, Неаполис и о. Тасос (епархия Кавала) г-н Прокопиос и благословението на Негово Преосвещенство епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, и тази година български деца имаха възможността от 1 до 12 август да летуват на о. Тасос в лагера на митрополията в Скала Калирахи. Това бяха децата от неделното училище на Младежкия православен център (МПЦ) “Света Петка” при едноименния старинен храм в София. Към тях се присъединиха и деца от неделните училища на Варна и Плевен.

О. Николай Николов, председател на старинния храм “Света Петка”, организира пътуването с автобус и ферибот до лагера и остана с децата няколко дни. През това време той водеше утренните и вечерните молитви. Запозна децата с молитвеното правило на св. Серафим Саровски, което до края на лагера всички те знаеха наизуст и изпълняваха с желание. Също така чрез тайнството на изповедта подготви желаещите да приемат св. Причастие и повечето от лагерниците в деня на светлия празник Преображение Христово се приобщиха със светите Тайни в централния храм на селището.

Г-жа Анула Христова, преподавател в неделното училище при старинния храм, провеждаше часовете по вероучение. А г-жа Галя Недялкова, координатор в МПЦ “Света Петка”, се зае с нелеката задача на преподавател по църковно пеене. Оказа се обаче, че часовете по пеене бяха точно толкова желани и очаквани, както тези по вероучение. Няма нищо по-прекрасно от това деца да славословят Господа! Щом запяваха “Преобразился еси...”, сякаш и самите те се преобразяваха. А молебният канон на Света Богородица четяха сами... И разбира се, всички те се и трудеха – сами сервираха, отсервираха и почистваха откритата столова.

Ето как преминаваше един лагерен ден. Денят започваше с утренни молитви, закуска, плаж, където всеки се радваше на кристално чистото и гладко море, обяд, почивка, занимания по вероучение и по църковно пеене, свободно време, вечеря, игри и забавления, вечерни молитви.

Денят преди завръщането беше денят, подготвен за поклонение по светите места на острова: манастирът „Успение на Света Богородица” с аязмо в самия храм, до което се съхранява и старинна чудотворна икона на Божията Майка, и манастирът на св. Архангел Михаил, в който се пазят гвоздеят, пробил дясната ръка на Спасителя и чудотворна икона на светия Архангел.

За отбелязване е, че децата през първия ден общуваха помежду си на отделни групички, докато през втория се поопознаха, а от третия насетне всички бяха неотменно заедно - е, може би с малки изключения - но накрая никой не искаше с никого да се разделя. Сега, като осмисляме случилото се, неволно се сещаме за думите на св. апостол: “Колко е хубаво братя да живеят наедно”...

МПЦ “Света Петка”

Озвучаване: Боряна Николова