15 април 2024, понеделник

Св. апли Аристарх, Пуд и Трофим
church

Православна книжарница "Лествица" отвори врати в сърцето на София

| Автор: Софийска митрополия

Православна книжарница 'Лествица' - работно време

София, софиянци и всички хора, търсещи духовния хляб на Божието и светоотеческо слово, имат повод за нова радост - от две седмици в сърцето на нашата столица новата православна книжарница "Лествица" гостоприемно посреща посетители и любознателни читатели. Тя се намира на ул. "Хан Аспарух" № 20 (в отсечката между бул. "Витоша" и храм "Св. Георги").

Книжарницата бе осветена от отец Радослав от столичния храм "Св. Георги" и от 19 октомври, деня на св. Йоан Рилски Чудотворец, е отворена от 10,30 до 19,00 ч. през делничните дни и от 13,30 до 17,30 ч. в събота, а в неделя почива.

Собственичка на книжарница "Лествица" е г-жа Анжелина Георгиева, православна християнка с икономическо образование, която през последните 10 години е работила в Народния театър, в Столичния куклен театър и в Българското национално радио. Анжелина Георгиева сподели, че идеята й за откриването на такава книжарница произлиза от нейното дълбоко убеждение, че е изключително необходимо за нашето общество православната литература (вкл. и тази за деца) да може да достига до повече читатели, дори и до такива, които никога не влизат в храма, но `случайно` се отбиват в книжарницата да почетат или да поговорят по въпроси, на които все още нямат отговор. "Мисля, че освен православната литература, традицията в иконописта и дърворезбата също трябва да се подкрепя от всеки, който държи на православната духовност и култура, както и от самите хора, които се занимават с тези църковни изкуства" - казва Анжелина Георгиева.

В книжарницата се предлагат разнообразни православни издания, детски православни списания и книжки, рисувани икони и ръчно изработена дърворезба. Желаещите могат да си закупят и празнични свещи (за венчавка, кръщение и др.), които са восъчни и красиво украсени, а изработката е на монахините от манастира "Св. апостоли Петър и Павел" в с. Долни Лозен край София.

Книжарница "Лествица" предлага също дискове и аудиокасети с църковни песнопения. Прави впечатление, че книжните издания на Светогорския манастир "Св. Георги Зограф" са изчерпателно представени. Полезно е и това, че при тържествени или други поводи посетителите могат да правят в книжарницата и поръчки на икони и дърворезба, както и за празнични свещи.

Г-жа Георгиева споделя, че при отбиването си в "Лествица" работещите и живеещите наблизо изразяват радостта си, че в квартала се е появило това уютно и православно духовно кътче.

Заповядайте!

Е-мейл: [email protected]

Снимки: Анжелина Георгиева