03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ ОТ ГР. КОТЛЯ, РУМЪНИЯ ПОСРЕЩНАХА ДОРОСТОЛСКИ СВЕТИНИ

| Автор: Доростолска митрополия

Митрополит Иларион в Румъния

Научили за тържественото посрещане на копието от чудотворната Киевска икона на Св. Богородица “Призри на смирение мое” ведно с мощите “Благославящата десница на Киево–Силистренската светица преп. Димитра”, духовниците от гр. Котля, Трансилвания, Румъния ни замолиха по желание на местното население тия светини на Доростолска епархия да гостуват в града им за три дни по случай храмовия празник “Преображение Господне” в новия квартал на града.

Не можех да откажа на настоятелната молба и реших лично да придружа светините за три дни в Румъния, за празника “Преображение Господне”. Тръгнахме в 5.30 часа заранта. Минахме с ферибота водите на Дунав, разлял се край Силистра като море. Слънцето при изгрева си се показа като грамадно светло кълбо на отсрещния хълм над Кълъраш и със светлите си лъчи ни поздрави. Пътят дълъг. Минахме села и градове, идеално украсени по улиците на някогашната Австро-унгарска империя с разцъфнали цветя във висящи саксии. Дойдохме до новата част на града. За наша изненада бяхме посрещнати от духовенство в свещеническо облекло и много народ, млади и възрастни се силеха да се доближат и получат благословение.

Качиха ме на старинна каляска, която ми напомни тия, които в царско време гледах като студент в София, возещи новодошли чужди дипломати в двореца, за да се представят на царя. Кочияшът бе в национална премяна и конете съответно окичени. Пред каляската мъже на коне в местно национално облекло. Движехме се с бавен ход като пешеходци. Колите по пътя бяха спрели, за да преминем. Народът празнично настроен по улици и прозорци гледаше шествието. Отправили поглед към каляската и духовенството, което ме придружаваше хората ни поздравяваха, а в отговор на моя поздрав и благослов хората по прозорците благоговейно се кръстеха. Мнозина по улицата заснемаха шествието.

Дошли до кварталния храм, множество народ и духовенство ни очакваха. Захвърляха цветя по алеята към църквата. Камбани и дървени клепала забиха ускорено. Храмът бе изпълнен с народ. Запя и църковният хор. Произнесе се подходящо слово в благодарност за донесените светини - копието на чудотворната Киевска икона на Св. Богородица “Призри на смирение мое” и мощите - благославящата десница на Киево–Силистренската светица преп. Димитра. Тогава дадоха и на мене възможност да поздравя благочестивия народ.

Разпалилата се вяра у присъстващите, ми припомни думите: “Не се гаси туй, що не гасне” - вярата в Бога.

Текст: Доростолский митрополит ИЛАРИОН Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

НВП Иларион [3.02MB]