28 януари 2023, събота

Преп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, еп. Ниневийски. Преп. Паладий Пустинник ◑
church

Празничен детски концерт в столичния храм "Св. Параскева"

| Автор: Софийска митрополия

Детски празничен концерт в храм ' Св. Параскева'

За трета поредна година храмовото духовенство на столичния храм „Св. Параскева” организира детски коледен концерт за своите енориаши. Съорганизатор на празничния концерт е фондация „Дарби”, чиято основна цел е да подкрепя талантите на България, „ да помага и води децата, както към академични, така и към духовни успехи, за да бъдат утре истински специалисти и хора”- както казва г-жа Бистра Илиева, управител на фондация „Дарби”.

Празничният концерт бе открит с песнопения на църковния хор при храма с диригент Нели Трошева. Програмата продължи с изпълнение на вокална група „Рая” при 20 ОУ с ръководител Надежда Димитрова.

„Когато започнахме в началото да събираме желаещи деца за вокалната група - споделя г-жа Надежда Димитрова, - много родители казаха, че децата са много ангажирани с допълнителни уроци и нямат възможност да участват. Но като разбраха, че в репертоара на групата ще има и църковни песни, мнозина разрешиха с думите: " Ще ходиш, няма да се откъсваш, ще пеете хубави неща". В началото беше трудно на децата да заучат църковнославянския текст на тропарите, но сега им доставя удоволствие и се радват. Когато им кажа, че ще репетираме църковните песни, те възкликват: „Най-после...”. Ръководителката на групата уточнява, че от всички църковни песнопения на децата особено им харесват песнопенията с източна нотация. И това като че ли е нормално, тъй като в това училище на практика всички ученици в начален курс изучават предмета „Религия”.

„Децата много добре възприемат църковната музика и въобще църковното изкуство - казва усмихнатата учителка по музика, която произхожда от свещенически род и е била диригент на църковен хор, затова с голямо нетърпение очакват поклонническите пътувания и посещенията на храмове, които правят с тяхната прекрасна преподавателка по предмета „Религия” – г-жа Руска Тошева. Важно е, че родителите на нашите ученици имат разбирането, колко важно е религиозното възпитание за децата им и държат на него”.

Изпълнението на момчешкия хор при частно училище „Българското школо” предизвика възхита особено сред учениците на Математическата гимназия /която се намира в близост до храма/, дошли специално за концерта.

Частното училище „Българското школо” е учебен комплекс към фирма „Овъргаз”, който се състои от детска градина и основно училище. Към училището има сформиран смесен хор, който участва в редица изяви, те са и сред първите участници в този празник преди три години.

След концерта децата получиха подаръци, подготвени от „Овъргаз”, вкусна почерпка от църковното настоятелство и, разбира се, много поздравления.

Г-жа Бистра Илиева, управител на фондация „Дарби”, сподели радостта си, че „това, което започнахме тук, се превръща вече в традиция. Има все повече учители, родители и деца. Тук сме с идеята, всеки в този ден пред Рождество Христово да дари нещо на другия. Всеки да има благородството и да знае, че в живота човек ще получи тогава, когато вярва и когато дарява. Сега виждам, че това семенце, което посяхме преди три години, покълна и вече расте и ще стане много хубаво и дано Бог да даде да приобщаваме още хора, които да идват тук, в нашия храм”.

По покана на храмовото духовенство след тържеството ръководители, учители и представители на организации обсъдиха подготовката за предстоящия Национален фестивал на детската песен, който заедно с Министерството на образованието ще се проведе през месец май.

Озвучаване: Владислав Трифонов