17 април 2024, сряда

Преп. Симеон Персидски. Преп. Акакий, еп. Мелитински (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия канон на св. Андрей Критски) (Тип. с. 438)
church

Празничен хоров концерт за Въведение Богородично

| Автор: Софийска митрополия

Празничен хоров концерт за Въведение Богородично

Празникът Въведение Богородично, посветен на тържественото влизане на св. Дева Мария в Йерусалимския храм е особено почитан в Българската православна църква, тъй като близо 90 години с решение на Св. Синод той се празнува и като Ден на православната християнска младеж и семейство в България.

Самият празник Въведение Богородично бил въведен през VІІ век. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели и истинските морални ценности. В миналото по повод празника в училищата са се организирали специални мероприятия. Денят бил неучебен, но всички ученици се събирали в храма и празникът започвал със св. Литургия, на която учителите и учениците се причастявали. На този ден родителите и онези от децата им, които не са встъпили в брак, отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоденствие.

На 21 ноември вечерта по традиция Софийската света митрополия организира празнична вечер, посветена на Деня на православната християнска младеж и семейство. Тази година тя се проведе в една от най-представителните музикални зали в София: зала „България“. Концертът бе подкрепен от Столична община, Софийската филхармония и Съюза на българските композитори.

Отрано стотици миряни заеха своите места в залата очаквайки впечатляващата програма на вечерта. Сред тях бяха свещенослужители на Софийска епархия, депутати и общественици, деканът на БФ към СУ – проф. д-р Ал. Омарчевски, преподаватели и студенти на БФ, множество семейства, и много млади хора от цяла София.

Мелнишкият еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод придружен от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия бе тържествено посрещнат в изпълнената до краен предел зала и преминавайки през дълъг шпалир от присъстващи благослови множеството и така даде начало на вечерта.

Както всяко официално тържество празничната програма започна с молитвата „Отче наш" и подобаващия за празника тропар на Въведение Богородично. Те бяха изпяти на източен напев от Хора при Богословски факултет при СУ „Св. Климент Охридски", с диригент Любомир Игнатов.

Встъпително слово произнесе Негово Високоблагоговейнство ставроф. иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, който поздрави християните с днешния празник и ги приветства с добре дошли на духовното тържество в чест на православното семейство.

За първи път в празничната програма бяха включени хорови творби от Форума „Нова българска музика“ – 2017, които излизат от рамките на църковното песнопение и обогатяват духовните песни с малко известни фолклорни мотиви, свързани с християнския живот на българина.

Камерен смесен хор „Петър Динев“ при храм „Св. св. Кирил и Методий“ – София, с диригент д-р Боряна Найденова, един от най-добрите софийски хорове, се представи с „Херувимска песен“ № 10 от Стоян Бабеков – (първо изпълнение).

Смесеният хор „Ave musica", с диригент Таня Никлева-Владева за първи път на сцена представиха „Двубой" за женски хор и тъпан на Татяна Тончева, „Мадригал“ и „Хумореска“ № 1, на Николай Стойков и „Молитва" по текст на Зарияна Венкова. Впечатляващата певческа формация зарадва публиката с особено вдъхновеното си изпълнение на „Достойно есть“, глас 8 от ик. Кирил Попов.

Софийският свещенически хор, с диригент иконом Кирил Попов изпълни „Взбранной воеводе“ – източен напев, глас 8 и по случай 180-годишнината от рождението на йеродякон Игнатий (Васил Левски) любимото му песнопение „Достойно есть“ – източен напев, глас 2.

„Цикъл верски песни" в изпълнение на ансамбъл „Драгостин фолк национал", с ръководител проф. Стефан Драгостинов възрадваха многобройната публика с прекрасните си фолклорни изпълнения. Проф. Драгостинов споделя, че „това е нов прочит на стародавни песенни послания от богатата българска фолклорна традиция, отправени към Бога“.

Като завършек и венец на всички певчески формации бе представянето на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, с диригент Славил Димитров. Те изпълниха емблематичното „В молитвах неусыпающую Богородицу“ на Сергей Рахманинов, „Достойно есть“ на Пьотър Чайковски, „Богородице Дево“, на Арво Пярт, и завършиха с „Пение молебное“ (11 кондак от акатиста на св. Петър и Феврония) на ик. Кирил Попов.

Това песнопение прозвуча за първи път у нас в рамките на Форума „Нова българска музика“. На завършилия през месец ноември 2016 г. Международен конкурс за композитори на църковна музика „Св. Роман Сладкопевец“, Санкт Петербург ик. Кирил Попов стана финалист с изпълнение на тази творба в Ермитажния театър и награден от международното жури с почетен диплом.

(Руският конкурс в неговото трето издание бе посветен на светите благоверни княз Петър и княгиня Феврония – руски православни покровители на семейството и брака (+ 25.06/08.07. 1228 г.))

От името на епархийското ръководство приветствени думи произнесе архимандрит Василий, който предаде отеческото благословение и празничния поздрав на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

„Ангелът на Българската църква - патриарх Неофит, ви благославя и благопожелава: мир любов, здраве, благоденствие, разбирателство и единомислие във всички български семейства и на всички наши деца - да растат и крепнат в християнските добродетели, под покровителството на нашата обща майка св. Богородица. А ние, като по-големи, да им даваме добрия пример, да бъдем достойни чада на майка България и достойни православни християни!“ – каза в словото си архимандрит Василий и благослови всички уважили празника и това тържество.

Като завършек на празничната вечер прозвуча химнът на православната християнска младеж „Напред след знамето Христово“, запят от всички участници в програмата и подет от цялата зала.

Хоровият концерт завърши с многолетствие за Светейшия Български патриарх Неофит и за всички, които празнуват този празник.

Текст: Весела Игнатова Снимки: Ромео Чолаков, Весела Игнатова