27 януари 2023, петък

* Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст (Тип. с. 196)
church

Празничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на Пловдивския митрополит Николай

| Автор: Пловдивска митрополия

Празничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на   Пловдивския митрополит Николай

Тържествен концерт по повод на 10-та годишнина от интронизацията на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай бе изнесен в залата на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов” на 11 февруари 2017 г. в Пловдив. Събитието бе организирано от Пловдивска митрополия и Гражданска инициатива „Славяни”. Скъпи гости на това духовно тържество бяха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, Негово Величество Симеон Втори, митрополити от Светия Синод и епископи на Българската православна църква, Борисполски и Броварски митрополит Антоний от Украинската православна църква - Московска патриаршия, митрополитът на Дидимотихо и Орестиада Дамаскин от Гръцката православна църква, представители на братски Поместни църкви, много свещеници и монаси от епархията и страната, както и стотици миряни, дошли да засвидетелстват своята обич и признателност към своя архипастир – Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Зрителите видяха и се насладиха на много прекрасни изпълнения. Концертът бе открит от изключителния хор при храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”- Подворие на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в София с диригент Василена Ченова – Стефанова, който изпълни „Тропар на Св. Лука Симферополски”, „Тропар на Св. Серафим Софийски Чудотворец”, „Трисвятое. Разпев от 17 век” и „Достойно есть”. Тържеството продължи с ангелогласното пеене на хора при храм „Св. Възнесение Господне” в Пловдив с диригент Дорис Хофман, които благоговейно изпълниха „Слава и нине Единородний” и „Спаси, Боже, люди твоя”.

Клавирно трио „Пълдин” от НУМТИ „ Добрин Петков” в състав Николай Маринов - пиано, Стефан Хубенов - цигулка, Зиад Касем - виолончело с преподавател и ръководител Детелина Маринкева очарова зрителите с „Салю д`амур” на Елгар и „Ръченица” от сюитата „Тракийски танци” на големия наш композитор Петко Стайнов.

След тях на сцената излезе прекрасният Хор на Пловдивските момчета „Стефка Благоева” с диригент Милка Толедова. В клавирен съпровод на Юлия Петрова малките певци накараха още с първата си песен всички да запеят с тях, защото започнаха с песента „Де е България?”, известна и като „Питат ли ме де зората” по стихове на народния поет Иван Вазов, песен, обичана от всяко българско сърце. Малките очарователни артисти представиха още „Приспивна песен” на Ф. Шуберт и „Светът е хубав, светът е чудесен” на Х. Агасян, преди да пожънат продължителни и заслужени овации.

Александра Тотева от НУМТИ „Добрин Петков” изпълни виртуозно на маримба произведение на Емануел Сежорне.

Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев” с диригент Цветан Цветков поздрави Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и всички присъстващи с три прекрасни акапелно изпълнени български песни.

Краят на празничния концерт бе за талантливите певци и танцьори от Фолклорен ансамбъл „Тракия” с главен художествен ръководител и хореограф проф. Даниела Дженева. Те виртуозно представиха истинска феерия от цветове, песни и танци от Тракийската равнина, а изпълненията им не оставиха нито един от зрителите безразличен.

Кулминацията на тържеството настъпи, когато всички участници в концерта излязоха заедно на сцената. Водещият Теодор Данчев се обърна с благодарствени думи към арихипастиря на Пловдивска епархия, а веднага след тях отекна силно и вълнуващо: „На многая лета!”, изпълнено от малките и големи певци и артисти и от всички присъстващи в залата. Цветя бяха поднесени на Негово Светейшество патриарх Неофит, на Негово Величество Симеон Втори и на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, който развълнуван каза:

„И нам, и всем вам – многая и благая лета. Този искрен детски поздрав достигна до сърцето ми и върна мисълта ми в моето детство – тогава, когато бях като тия деца, и когато моята покойна баба ме водеше на църква. В храма в неделния и празничен ден търсех сред народа да видя някое дете – и нямаше. Недоумявах какво ще стане с нашата Църква, когато възрастните си отидат. Невъзможното за човека е възможно за Бога. Бог благоволи щото Църквата ни да се изпълни с деца. Деца, които Бог е поставил на пътя на вярата, на доброделта, които са нашето достойно бъдеще, бъдещето на България. Вижте, Ваше Светейшество, Ваше Величество, какъв народ Бог е дарил на България! Какъв народ Бог е поверил на Вас, на Вашите грижи, народ достоен, народ православен, благословен от Бога. Народ, над който Бог е излял толкова много талант. Често чуваме „България търси талант”. Ами ако търси, да дойде да ги намери в Пловдив в изобилие! Благодаря преди всичко на Всеподателя Бога, който по Своя благ и спасителен промисъл преди 10 години ме постави на Пловдивския митрополитски престол и не ме изостави нито за миг. Благодаря на Бога, че ме е дарил с такова Христолюбиво паство – верен Божи народ, освещен клир и достойни миряни, които познават своя пастир и вървят след него. Благодаря на Бога, че ви имам. Моля се за вас, благославям ви и моля Бог да ви дари с много още благословени успехи.

Благодаря на Ваше Светейшество, Ваше Величество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства за това, че дойдохте в тия празнични дни, че зачетохте моя скромен труд в тия десет години, години на Божията милост, проявена към мен. Благодаря Ви за молитвите, които възнасяте, благодаря ви за помощта, която ми оказвате, благодаря ви за това, че сте всякога с нас. Знайте, че и ние сме с вас, възнасяме молитви Бог да ви дари с благодатно дълголетие, здраве, сили и благопреуспяване във високоотговорните служения, които Бог е промислил да възложи върху вас. Молим се тази отговорност да е за вас „иго благо, бреме леко”, служението ви – душеспасително и угодно Богу. Благодаря на г-жа Недка Чолакова, завеждащ Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия, благодаря и на малките, и на големите за прекрасните изпълнения, с които ни утешихте, вдъхновихте и възрадвахте. На всички вас, обични мои чеда, отечески и вседушевно благодаря и благопожелавам благоденствие, здраве и душевно спасение. Амин.”

На многая и благая лета, Високопреосвещени Владико!

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1225-11022017g-tarzhestven-kontzert-po-povod-deset-godini-ot-intronizatziyata-na-plovdivskiya-mitropolit-nikolai-.html