28 януари 2023, събота

Преп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, еп. Ниневийски. Преп. Паладий Пустинник ◑
church

Празничен концерт в Ловеч по случай Деня на православното семейство и младеж

| Автор: Ловчанска митрополия

Празничен концерт в Ловеч по случай Деня на православното семейство и младеж

Богородице Дево, радуйся,

Благодатная Марие, Господь с Тобою,

Благословенна Ты в женах

и благословен плод чрева Твоего,

яко Спаса родила еси душ наших.

Този знаменателен за всички християни тропар в изпълнение на Детско-юношеския църковен хор „Архангелский глас” при Ловчанска света митрополия с ръководител г-жа Юлия Тодорова бе част от празничния концерт, който се проведе вечерта на 21 ноември в изпълнения до краен предел приземен параклис „Въведение Богородично” на катедралния храм в гр. Ловеч. Събитието бе по случай празника „Въведение на Пресвета Богородица в храма”, когато се чества също така и Денят на православното семейство и младеж.

Тържеството бе открито с молитвата „Отче наш”, след което последваха приветствени слова от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил и кмета на община Ловеч г-жа Корнелия Маринова. Митрополит Гавриил посочи, че семейството на светите праведни богоотци Йоаким и Анна, които още на тригодишна възраст оставили своето единствено дете в Йерусалимския храм, за да принесе полза на цялото човечество, и днес може да послужи като образец за истинско християнско семейство. Семейството трябва да бъде една домашна църква, а църквата е там, където има любов и самопожертвователност на единия в името на другия. Кметът г-жа К. Маринова отбеляза, че истинското семейство е опора, но и голяма отговорност. В него децата получават най-важните житейски уроци, развиват възможностите си и показват таланта си.

Освен детския църковен хор „Архангелский глас", в програмата на празника се включиха с поучителна сценка учениците от ОУ „Св. Климент Охридски”. За своите песнопения аплодисменти получиха също така учениците от ОУ „Христо Никифоров”, а авторско стихотворение изпълни Никола Бочев от същото училище. Участие в програмата взеха и възпитаниците на Неделното училище при храма. За радостното настроение на присъстващите допринесоха и музикалните изпълнения на децата от детските градини „Детелина”, „Слънце” и „Мария Сиркова”, а Стела Драгоманска от Ловчанското читалище изпълни класическо произведение на флейта.