05 юни 2023, понеделник

Свети Дух. Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки (Тип. с. 477)
church

ПРАЗНИЧЕН ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ НА ХОРА НА СТОЛИЧНАТА МИТРОПОЛИТСКА КАТЕДРАЛА

| Автор: Софийска митрополия

6 юли 2009

Тази вечер в салона на Софийската света митрополия с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим се състоя празничен концерт. Концертът бе посветен на 130-годишнината от основаването на хора към митрополитската катедрала „Света Неделя”.

На тържеството присъства лично Светейшият патриарх и Софийски митрополит Максим, който бе посрещнат в залата с многолетствие от страна на хора на „Света Неделя” и присъстващите.

Встъпителни думи, в които изрази задоволството си, че Софийската света митрополия е домакин на това празнично събитие, произнесе Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Той представи накратко хора и даде думата на протойерей Кирил Попов, бивш диригент на катедралния хор да изнесе доклад.

В своето увлекателно и живо поднесено изложение, протойерей Кирил Попов представи на присъстващите историята около създаването и дейността през годините на първия църковен хор в София след Освобождението. Той говори за създателя на хора и негов пръв диригент големия музикален деец, педагог, диригент и общественик Николай Ив. Николаев (1852 - 1938) и неговите следовници.

Празничната вечер продължи с концертна програма на хора-юбиляр под диригентството на настоящия му ръководител професор Мирослав Попсавов. Бяха представени църковни песнопения от съвременни композитори, някои от които влизат в новоиздадения диск на хора, посветен на 130-годишнината от създаването му и 95-годишнината от рождението на Негово Светейшество.

В края на концерта Светейшият патриарх изказа благодарност на председателя на митрополитската катедрала ставрофорен свещеноиконом Мина Минчев и на храмовото свещенство за усърдното им служение, на служителите при храма и приветства всички диригенти и певци допринесли за така благолепното звучене на катедралния хор. Като отправи първосветителското си благословение към всички тях Патриархът пожела „да пребъде многолетно този хор!”

В отговор на това приветствие ставр. свещ. ик. Мина Минчев и проф. Попсавов отправиха топли думи на благодарност към Светейшия патриарх за отеческите му грижи и подкрепа.

Вечерта завърши с празничен коктейл.

Текст - Александра Карамихалева Снимки - Людмил Дончев Озвучаване: Мариана Иванова

Прикачени файлове

Озвучаване [974.54kB]