22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Празнична св. Литургия в Синодния параклис "Св. цар Борис - Покръстител"

| Автор: Българска Патриаршия

Стенописно изображение на св. цар Борис-Михаил

Свещенослужители, синодални служители и гости се събраха на 2 май в параклиса на Синодната палата, за да отдадат почит и да отправят своите молитви към св. благоверен цар български Борис-Михаил, чиято памет Църквата е отредила да се чества в този ден.

Параклисът носи името на свети цар Борис - Покръстителя на българския народ, и традиционно тук неговата памет се отбелязва с особена тържественост. И тази година, за радост на работещите в Синодната палата църковни служители, Негово Светейшество Българският патриарх Максим присъства молитвено на празничната богослужба. Тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийският еп. Наум, главен секретар на Светия Синод. В съслужение участваха Негово Високопреподобие архим. Дионисий, сътрудник на Културно-просветния отдел при Светия Синод, и доц. д-р дякон Стоян Чиликов, свещенослужител при старинния храм „Св. София - Премъдрост Божия”. Богослужението бе украсено от клиросното пение на ученици от Софийската духовна семинария под ръководството на г-н Симеон Генов.

В края на богослужбата Негово Светейшество патриарх Максим, като благодари на всички взели участие в светата Литургия, отправи своите най-топли отечески благопожелания към присъстващите и лично благослови всички.

Текст: Александра Карамихалева Снимки: Атанас Димитров