18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Празнична св. Литургия за Рождество Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

| Автор: Българска Патриаршия

25 декември 2009 г. ПКСХП 'Св. Александър Невски'

С патриаршеско богослужение Българската православна църква и боголюбивите и чеда посрещнаха Рождество Христово. След като на Бъдни вечер Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим оглави празничната утреня в ПКСХП „Св. Александър Невски”, днес, 25 декември, той отслужи и светата Литургия за Рождество Христово. На патриарха в катедралния храм съслужиха: Стобийският еп. Наум, гл. секретар на Светия Синод, Тивериополският еп. Тихон, председател на църковното настоятелство в патриаршеската катедрала, Левкийският еп. Павел, Маркианополският еп. Константин и Знеполският еп. Йоан, както и архим. Йоан, архим. Григорий и архим. Дионисий, и предстоятели на столични храмове. За благолепието на прозничното богослужение допринесоха и протодякон Стефан Марков, протодякон Любомир Братоев, дякон Иван Петков и дякон Иван Иванов.

Рождественското патриаршеско и синодално послание към българския народ бе прочетено от главния секретар на Светия Синод на БПЦ Стобийски еп. Наум. В посланието се казва, че тази е нощта, в която си спомняме родилия се във Витлеем Спасител и „песента на ангелското войнство: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука. 2:14). В нашите дни на продължаващи военни конфликти и действия на "поднебесните духове на злобата" (Еф. 6:12) ние все повече си даваме сметка каква голяма необходимост имаме тъкмо от воля за добротворство и от изобилие на онзи божествен мир, който дойде в нашия свят с раждането на Божия Син.”

В заключение на Рождественското си послание архиереите от Светия Синод, во главе с Патриарха, отправят в деня на Христовото Рождество топъл архипастирски благослов към клира и миряните на родната ни Църква, в пределите на родината ни и далеч от нея, и възгласят гореща молитва към Всеподателя „да не отнема благоволението Си към нашия христолюбив народ, та всякога укрепвани от Божията десница да преуспяваме в любовта и благочестието за слава на Родилия се Богомладенец!”

Молитвено участие в св. Литургия взеха Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите, Маргарита Попова, министър на правосъдието, Свилен Нейков, министър на физическото възпитание и спорта, директорът на Дирекция „Вероизповедания” към МС Емил Велинов, които първи след Литургията взеха благословение от предстоятеля на БПЦ Максим. След тях много богомолци се докоснаха до десницата на Светейшия ни патриарх и лично получиха неговото благословение.

(Пълния текст на Рождественското послание четете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=synod_message_5.xml )

Текст: Александра Карамихалева Снимки: иподякон Ангел Воденичаров Озвучаване: Владислав Трифонов