05 декември 2023, вторник

* Преп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски(Тип. с. 135) ◐
church

Празнична вечер в чест на Въведение Богородично

| Автор: Софийска митрополия

Празнична вечер в чест на Въведение Богородично

На 21 ноември в София се проведе традиционна Празнична вечер по случай Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство.

Тя се организира от Софийската света митрополия, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

Негово Светейшество патриарх Неофит лично присъства на празничния концерт, който тази година се проведе в зала „България“. Светейшият владика пристигна придружен от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит и архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия.

Свещенослужители на Софийска епархия, ректорът на Софийската духовна семинария архимандрит Пахомий, деканът на БФ към СУ - проф. д-р Ал. Омарчевски, множество семейства, миряни очакваха началото на празничната вечер. Тя започна с встъпителни думи на еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който приветства присъстващите и представи свещеник Захарий Димитров, подготвил духовна беседа по повод на празника.

В празничната програма взеха участие Национален филрхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров, Смесен хор на БНР с диригент , Ансамбъл "Драгостин фолк национал" с ръководител Стефан Драгостинов, Софийски свещенически хор с диригент ик. Кирил Попов, "Хор на софийските момчета" с диригент проф. д-р Адриана БлагоеваПевчевска група от Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" с ръководител йером. Мелетий.

В чест на 50- годишния юбилей и активна творческа дейност проф. д-р Адриана Благоева диригент на "Хорът на софийските момчета " на получи от Св. Синод на БПЦ новоучредения орден " Св. Йоан Кукузел". От името на патриарх Неофит той й бе връчен от Белоградчишки еп. Поликарп.

Музикалната програма завърши с многолетствие за Светейшия Български патриарх и за всички, които празнуват този празник. От своя страна първойерархът на Българската църква отправи духовно напътствие за укрепване на християнското семейство и даде своя първосветителски благослов на всички уважили празника и това тържество.

По традиция в края на вечерта Негово Светейшество бе приветстван от името на християнските семейства. Тази година той получи благопожелания и красив букет от малкия /шестгодишен/ Атанас, който поднасяше поздравление и букет на всички ръководители на певчески състави.

Химнът на православната християнска младеж “Напред след знамето Христово” прозвуча като завършек на празничната вечер в изпълнение на всички присъстващи.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHskJrRqGH

Текст и снимки: Весела Игнатова