02 март 2024, събота

Св. свщмчк Теодот, еп. Киринейски
church

Празнична вечер в Софийска митрополия

| Автор: Софийска митрополия

Празник на християнското семейство в Софийска митрополия

В съботния ден, в салона на Софийската св. митрополия се проведе традиционната празнична вечер, посветена на Деня на православната християнска младеж и семейство. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, придружен от Знеполския епископ Йоан, протосингела архим. Григорий и началника на кабинета си г-н Теодор Атанасов, бе тържествено посрещнат в залата от архим. Сергий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", свещенослужители на Софийска епархия, декана на БФ към СУ доц. Емил Трайчев, преподаватели и студенти на БФ, множество семейства и миряни. Празничната вечер започна с въведителни думи на еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. Той представи водещия на вечерта д-р Константин Нушев, преподавател в БФ. Духовна беседа по повод празника на тема “Тайната на любовта“ изнесе протойерей Николай Цурев, енорийски свещеник при столичния храм “Св. Неделя” /пълния текст може да видите в края на новината/. В празничната литературно-музикална програма участваха деца от детска вокална група “Рая” при 20 основно училище ”Тодор Минков” в гр. София с художествен ръководител Надежда Димитрова, сборна група от Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” с диригент Любомир Игнатов, смесен хор при столичния храм ”Св. Параскева” с диригент Нели Трошева и Софийският свещенически хор с диригент протойерей Кирил Попов.

Музикалната програма завърши с многолетствие за светейшия Български патриарх и за всички, които празнуват този празник.

Доц. Емил Трайчев, декан на Бф на Софийския университет, се обърна към Негово Светейшество, духовенството на Софийска епархия и присъстващите с думите:

“Сега издигаме своя взор към Майката на Църквата, вместилището на Божията благодат и насочваме мислите си към значението на православното семейство.... За стабилизирането и укрепването на съвременното гражданско общество от изключителна важност е възстановяването на истинското християнско разбиране за семейството като църковно служение и мисия на Божието царство. Спасението се осъществява вътре в Църквата чрез процеса на проявлението на Божието царство в невярващия свят. Безспорно централно място в този спасителен процес има християнското семейство, защото в брака Боговъплъщението достига в самите дълбини на човешкото съществуване, превръщайки целия живот в епифания на вечното. В този смисъл християнското семейство е стремеж и възхождане към Божието царство, то е основано на духовна дисциплина и нравствен облик.”

От своя страна първойерархът на Българската църква отправи духовно напътствие за укрепване на християнското семейство и нуждата от православно възпитание на децата. По традиция Негово Светейшество бе приветстван от името на християнските семейства от г-жа презвитера Боряна Любомирова.

Химнът на православната християнска младеж “Напред след знамето Христово” прозвуча като завършек на празничната вечер в изпълнение на всички участници.

Снимки: Атанас Димитров Озвучаване: Владислав Трифонов