16 юли 2024, вторник

Св. свщмчк Атиноген и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски
church

Празнична вечер в столичния катeдрален храм "Св. вмчца Неделя"

| Автор: Софийска света митрополия

DSC_1016.jpg

На 21 ноември в София се проведе духовен концерт, посветен на Въведение Богородично.

По традиция, Софийска света митрополия организира празничен концерт, посветен на Богородичния празник, който е определен от родната ни църква през 1929 г. и като Ден на православната християнска младеж и семейство. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит концертът се проведе в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“.

Духовното тържество започна с приветствие от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отправи благопожелания от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

С празнично слово към присъстващите се обърна иконом Йоан Карамихалев от столичния храм "Св. София", който говори за възпитанието в християнските добродетели на децата и младежите. В него той каза:

"Когато  възпоменаваме примера на Пречистата Божия Майка и нейните свети родители, тогава  трябва непременно да си припомним и своя собствен живот, да си дадем сметка какво правим ние, за да действа Бог в нашия живот, та Неговата света воля да се изпълнява в нас, Неговата благодатна сила не само да пребивава в нас, но и да действа чрез нас, чрез думите и делата ни в този свят. Правим ли ние самите решаваща крачка към Бога, за да се приближим към Него и Той да влезе в нашия живот?

Тези и много други въпроси днес, особено в този ден, когато Църквата свързва Божието присъствие в човешкия живот с присъствието на човека в храма, ние трябва да поставим пред себе си тези въпроси и да им отговорим не просто със съжаление, не просто с констатация на някакви факти, но да отговорим с действие. Преди всичко като родители ние сме задължени да възпитаваме своите деца в добродетелта, която е неотменима от вярата Христова. Да им посочим и зададем като цел и смисъл на техния живот подражанието на Идеала – Христос и отобразяването на прекрасния Му образ в личността им... Днес много се говори, че съвременното младо поколение е порочно, покварено. Но откъде пък се взема това ново поколение? Нали не е паднало от небето! Всеки от младите хора, нерядко извършващи срамни постъпки, има родители; и нима може да се осъждат младите, без да се осъждат техните родители? И защо възлагаме цялата вина и отговорност върху тези, които извършват някакво противно на Бога или на хората действие, размахваме им пръст, подлагаме ги на критика и осъждане? Нали зад тях стоят родителите им, които не са ги научили навреме да отличават доброто от злото, да се придържат във всичките си дела към истината, към онова, което почтено, справедливо, достойно. Ако те бяха възпитавали своите деца в духа на християнската нравственост, те не биха станали такива хора.

„Дарувайки ни деца – казва свети Йоан Златоуст – Господ ги поверява на нашите грижи и ни предоставя власт над тях. С какво ще се оправдаем пред Господа? С това, че децата не ни слушат? Но родителите са задължени да предотвратят такава гибел на децата, длъжни са да овладеят първите им впечатления, да им наложат юзди, когато те още не са в сила да ги отхвърлят, а не да чакат, докато греховните страсти се усилят и станат необуздани и неукротими”. Голяма грешка правят тези родители, които о време не са приучили своите деца на въздържание, да различават страстите – завист, гордост, алчност и пр. и да се стремят да ги изкореняват." - каза в словото си отец Йоан.

В празничния духовен концерт се включиха с изпълнения Училищният хор при Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, с диригент Красимира Цуцуманова, Мъжкият хор при катедралния храм „Св. Неделя“, с диригент проф. д-р протопсалт Мирослав Попсавов, Камерна вокална формация „Одигитрия“ при храм „Рождество Богородично“, с диригент д-р Росица Николова, и Софийският свещенически хор, с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов.

Гости на празничната вечер бяха Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий, игумен на Троянската и Бачковската свети обители, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия.

Празничната вечер завърши с триктратно многолетствие и с химна на  православната християнска младеж „Напред след знамето Христово“, утвърдил се като завършек на концертите за Въведение Богородично. Негов автор е протойерей проф. Иван Гошев, а хармонизацията е направил Петър Динев.

 

Текст: Весела Игнатова 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.