05 юни 2023, понеделник

Свети Дух. Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки (Тип. с. 477)
church

Празнично Богоявленско богослужение и освещаване на водите на река Дунав в гр. Русе

| Автор: Русенска митрополия

Начало на св. литургия

На 6 януари св. ни Църква тържествено отбелязва един от най-важните християнски празници – Богоявлението на нашия Господ Иисус Христос. В този ден с кръщението си в река Йордан Христос освети водното естество, а за всички се откри тайната на Света Троица.

Това е един от най-древните празници, установени от Христовата църква наскоро след нейното основаване. В този празничен ден, в който небе и земя ликуват в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе за тържествено богослужение се събраха Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, Месемврийският епископ Иаков и цялото катедрално храмово духовенство. То започна с празнична утреня, в която се изпяха специалните за деня двойни катавасии, както и отредените за деня стихири.

След това се даде начало на св. Златоустова литургия, като в центъра на храма заеха своите места архиереите, съслужащите свещеници и иподяконите. С мелодичното си пение богослужението беше украсено от катедралния хор.

От сутринта храмът беше изпълнен с богомолен народ, дошъл да се помоли в този свят ден. В центъра на храма, при тържествена обстановка бе прочетено св. Евангелие, което повествува за знаменателните събития преди 20 века, станали на река Йордан, когато Христос започна Своето обществено служение. Както разказва евангелист Матей: „И ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение” (Мат. 3:16-17).

При молитвено настроение Негово Високопреосвещенство освети Светите Дарове. Много вярващи се отзоваха на възгласа „Со страхом Божиим, верою и любовию приступите”, като се бяха подготвили и приеха св. Причастие – Тялото и Кръвта Христови.

След отпуста на литургията се изпяха специалните тропари на Великия водосвет, след което митрополит Неофит произнесе проповед, в която разясни значението на празника и пожела на всички именници и на онези, които го празнуват, да се удостоят с Божието благословение.

След края на богослужението в храма свещено- и църковнослужителите оформиха лития, като последвани от богомолния народ, с тържествен ход през центъра на града се насочиха към водите на най-голямата ни река – Дунав.

Пред храма литията беше посрещната от областния управител на Област-Русе, кмета на града и др. представители на местната и държавна власт. На подготвеното място до реката литията беше посрещната от представителни военни части, очакващи ритуала на освещаването на бойните знамена. Градската духова музика изпълняваше тържествени маршове. С наближаването на духовенството войниците заеха позиция „За почест”, след което на специално подготвен подиум започна чинът на Великия Богоявленски водосвет.

Прочетени бяха паримиите и четивата, след което след Велика ектения, в която се помолихме за благопреуспяването на народа, властите и войнството, бе осветена водата. Прочетена бе и специална молитва за войнството ни и нашата родина България. Реч произнесе областният управител на Област-Русе Пламен Стоилов. Негово Високопреосвещенство поръси бойните знамена, духовенството, както и представителите на местната и държавна власт, сред които бяха областният управител на област - Русе Пламен Стоилов, кметът на община Русе – Божидар Йотов, председателят на Общинския съвет доц. Васил Пенчев, командири на военни поделения.

След това литията се насочи към понтона, от където щяха да бъдат осветени водите на река Дунав, чрез ритуала на хвърлянето на кръста в ледените й води. Там, за да хванат кръста, чакаха десетина доброволци, които не се уплашиха от студеното време и буйните води на голямата река. След пеене на тропара на Богоявление Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит хвърли кръста във водите. Радостта да го извади имаше младежът Светлозар Савов на 21 г. от гр. Златарица, Великотърновско, който е студент по кинезитерапия в Русенския университет. Той имаше голямото щастие вече за втора поредна година да извади кръста от ледените води на река Дунав. Светлозар донесе кръста на митрополит Неофит, който го поръси, благослови и го дари с подарък. Той пожела за себе си и за всички русенци най-вече здраве.

Накрая архиереите благословиха и поръсиха присъстващите.

Текст: Милен Бакалов Снимки: Ангел Младенов Озвучаване: Владислав Трифонов