24 април 2024, сряда

Мчк Сава Стратилат (Прежд. лит.)
church

Празникът на Светите Три Светители в Неврокопска епархия

| Автор: Неврокопска митрополия

424639152_766028162221854_8701943269143423039_n.jpg

В дните 29 и 30 януари Неврокопска епархия почете тържествено празника на св. Три Светители, велики архиереи – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, и на св. благоверен цар Петър Български. По повода Неврокопската св. митрополия организира два концерта с участието на ученици от Музикалното училище в гр. Катерини, Гърция, с ръководител Лазарос Чорбаджидис. Първият от тях се проведе на 29 януари вечерта в големия салон на читалище „Никола Вапцаров“ в гр. Банско, за което Неврокопска св. митрополия изразява своята благодарност към общинското и читалищно ръководство. 

На следващия ден Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим възглави празничната св. литургия в църквата „Св. Троица“, гр. Банско в съслужение с иконом Георги Касапинов, протойерей Николай Варин, свещениците Костадин Калайджиев, Георги Хаджигеоргиев, Борислав Галчев и Димитър Бачев от Разложка духовна околия и дяконите Тодор Царев и Илия Ризов. Песнопенията бяха изпълнени от хор „Йеромонах Неофит Рилски“ към Неврокопска св. митрополия и от учениците на Музикалното училище в гр. Катерини с техния ръководител г-н Лазарос Чорбаджидис. В края на св. литургия митрополит Серафим отличи с офикия "протойерей" отец Георги Хаджигеоргиев, енорийски свещеник при храм „Св. Троица“ в гр. Банско и председател на църковните настоятелства при храмовете „Св. Георги“, с. Места и „Св. Николай“, с. Обидим, Разложка духовна околия.

В проповедта си архиереят припомни как съборно е установен празникът на св. Три Светители, който винаги трябва да напомня и учи, че Господ Иисус Христос иска Неговата Църква да живее в единство. Подчерта, че това е и празник на богословието като отбеляза приносът на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст за съставянето на реда на богослужението, на други последования в тайнствата на Църквата, на много молитви и изяснения на Свещеното Писание. 

Митрополит Серафим благодари на учениците от гр. Катерини и на техните ръководители за възможността, чрез изпълнението на св. литургия на двата езика, да стане възможно съпреживяване единството ни като православни християни. Присъстващите се поклониха и целунаха частици от мощите на св. Три Светители, донесени по повод празника от Негово Високопреосвещенство, и поздравиха отличения с офикия духовник. 

Празничният ден завърши с втория концерт на учениците от Катерини, който се проведе в същия ден вечерта в големия салон на читалище „Братя Миладинови – 1919“ в гр. Петрич. Учениците представиха своите инструменти и поднесоха на зрителите народни песни и танци характерни за различните краища на южната ни съседка. 

След края на концерта Негово Високопреосвещенство поздрави музикантите и припомни, че историята на приятелството с музикалното училище в Катерини и с други музикални училища в Гърция е дълга. А именно от времето на блажено починалия Неврокопски митрополит Натанаил, по покана на когото преди повече от 15 години в Неврокопска епархия пристигна проф. Йоанис Папахронис, за да преподава източно църковно пеене. И днес негови ученици от Гърция, сред които и ръководителят на училището в гр. Катерни Лазарос Чоржабжидис, са гости на епархията като по този начин помагат установеното вече приятелство да продължи и в бъдеще. На свой ред директорът на училището изрази радостта от гостуването в България на своите възпитаниците и задоволството от всичко преживяно. 

Митрополит Серафим благодари и на ръководството на община Петрич, както и на това на читалище „Братя Миладинови – 1919“ за съдействието по организацията за концерта.