22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Празникът на Всички български светии бе тържествено отпразнуван в БПЦО "Свети Седмочисленици" в Рим, Италия

| Автор: Западноевропейска митрополия

a9783b3f-0efd-4062-acda-3b3bd37286bb.jfif

БПЦО "Свети Седмочисленици" в Рим отпразнува празникът на Всички български светии с тържествена Божествена архиерейска света Литургия предстоятелствана от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит г-н г-н Антоний, който беше на Архипастирско посещение в Рим.

Негово Високопреосвещенство отслужи светата Литургия в съслужение със свещеноиконом проф. д-р Иван Иванов, църковен администратор за Италия и Малта и председател на църковното настоятелство в Рим. За празника се събраха десетки вярващи православни християни от Рим и околностите, присъстваха представителите на настоятелствата от БПЦО в Рим, Анцио, Нетуно, Колеферо и други, дошли специално за празника. Благословение получиха и много гости дошли от България, Гърция, Сърбия, Украйна, Румъния, Италия и Испания, които се бяха подготвили и с благословението на Н.В.Пр. митрополит Антоний се причастиха и прославиха Бога в сърцата си за великата Негова милост. Високопреосвещеният Антоний направи своята Архипастирска проповед към православното изпълнение в Рим и цяла Италия, като акцентира на великият пример на отвека просиялите български светии, на тяхното дело и мисия за спасяването както на българския народ, така и на всички православни народи по света, за достойния им свят пример, който трябва да се продължи от съвременните православни християни и всички, които търсят Бога, като следват пътя на спасителните евангелски заповеди на Господ Иисус Христос и като се стараят да подражават на живота на Неговите светии.

В проповедта си дядо Антоний акцентира върху примерът, който трябва да дават съвременните семейства на подрастващото поколение, на младите и търсещи правилния път в живота си хора, на трудностите в този съвременен свят, изпълнен с много предизвикателства и изкушения, които могат да бъдат преодолени единствено търсейки Бога, защото независимо от различията помежду ни, Бог не гледа на лицата, а дълбоко в сърцата на всеки един от нас. Високопреосвещеният архиерей твърдо заяви надеждата си младите български православни християни да следват пътя на българските светии, като сигурна посока за правилния живот, изпълнен с мир, хармония, благоденствие и благополучие на скъпата ни Родина България. Архипастирското слово на Антоний отдели внимание и на съвременните проблеми, свързани със сложната ситуация, в която се намират вярващите християни в Украйна и Близкия Изток, като призова всички да се молят за Божия мир и за постепенното отминаване и спиране на всяко страдание и неправда по тези земи. В края на светата Божествената литургия беше извършено тържествено благословение на хляба и водата: традиция, която българските православни християни спазват в символ на единството на вярата, единството на рода и единството на традициите на българите в чужбина. Богослужението беше украсено с молитвените песнопения за този велик за Българската православна църква празник от църковния псалт и преподавател в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" гл. ас. д-р Росен Русев. За много години по молитвите на всички български светии и честит празник на всички българи в Родината, и извън нейните предели!