03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Празникът Втора Неделя на Великия пост - на св. Григорий Палама - Литийно шествие със светите му мощи в Солун

| Автор: д-р Десислава Панайотова

Иконата на св. Григорий Палама шества и освещава гр. Солун

Във Втората неделя на Великия пост честваме паметта на св. Григорий Палама, великият богослов-молитвеник, изповедник и Солунски архиепископ и чудотворец. На този ден в неговия престолен град Солун (Гърция) след св. Литургия се прави литийно шествие със светите му мощи, които биват изнасяни от митрополитския катедрален храм "Св. Григорий Палама".

Светият Солунски митрополит от 14 век излиза от своя храм и тръгва по улиците на града, за да осени неговите жители, стекли се, за да му се поклонят и да получат благословение от него. Църковното свещеноначалие, светската власт, войската и голямо множество миряни под звуците на духова музика, песнопения, камбанен звън и с постоянно принасяне на тамянно благоухание отдават почит на своя митрополит, просветител, молитвеник и застъпник пред Божия престол. Така, освен градът и хората, се освещават въздухът и цялата природа.

Св. Григорий Палама е един от най-забележителните богослови на Православната църква, прекарал живота си в монашески подвизи в манастира "Ватопед" на Св. Гора Атон, в манастира "Глосия", където придобива дара на непрестанната умно-сърдечна Иисусова молитва, в аскетизъм (обитавайки няколко години пещера близо до манастира "Агиос Продромос" - "Св. Предтеча" до гр. Верия). Св. Григорий Палама е преследван за своята мистично-богословска позиция и защита на исихазма и Православието в противовес на ереста на Варлаам Калабрийски за тварната благодат. Заради усиленото му отстояване на чистотата на православните догмати през 1344 г. св. Григорий е "отлъчен" от Църквата и е хвърлен в тъмница по заповед на тогавашния Константинополски патриарх Йоан XIV Калека. "Съден" е на събори, чиито неправедни решения не успяват да поругаят святото му служение и вярното му изповедание. Св. Григорий Палама завършва живота си ок. 1359 г. като Солунски архиепископ и е канонизиран съвсем скоро след успението си - в 1368 г. - от Константинополския патриарх Филотей. Прославен е от Бога с чудотворство!

Светителю отче Григорие, моли Бога за всички, които те почитат и честват святата ти памет!

http://www.youtube.com/watch?v=50pzHGV9QOQ

http://www.youtube.com/watch?v=m41bsWtECVY

Текст: Таня Вълчанова и Десислава Панайотова Снимки и видео: Таня Вълчанова