02 март 2024, събота

Св. свщмчк Теодот, еп. Киринейски
church

Предаването "Таворска светлина" представи Златарския манастир "Св. първовърховни апостоли Петър и Павел"

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Таворска светлина

Предаването "Таворска светлина", което се излъчи на 7 февруари (неделя), представи Златарския манастир "Св. първовърховни апостоли Петър и Павел". Гост беше г-жа Недялка Вълчева, родом от с. Ивански, Шуменско, която понастоящем живее в гр. Шумен. Тя е една от главните инициатори за изграждането на нов манастирски комплекс.

Г-жа Вълчева разказа, че манастирът се намира на 20 км от гр. Шумен, между селата Ивански и Златар, и е средоточие на Шуменската духовна околия.

Предполага се според Преданието, че първият манастир е бил мъжки и е построен по времето на св. цар Борис-Михаил Покръстител. В него се е подвизавал св. Марко Преславски. В края на 14 в. е бил опожарен от османлиите и множество мъченици-монаси са просияли тук, за които обаче нямаме сведения. През 1937 г. манастирът започва да се възстановява, а през 1950 г. вече има две монахини: Вяра и София. Там са служили свещениците Тодор Рачев, Иван Дяков, Никола от Ивански и йеромонах Аверкий (Бог да го прости!).

Днес има две монахини - майка (игумения) Ксения и сестра Ирина (майка на митрополит Кирил), и една послушница - Стоянка. Новата манастирска църква е осветена от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил през 1993 година.

Към края на 2007 г. е положен нов път до манастира от с. Златар. Начинанието е осъществено със съдействието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и на местната власт - община Шумен и община Велики Преслав. Пътят твърде много улеснява населниците на манастира, както и православните поклонници. През м. юли 2007 г. пътят е осветен, като са отслужени света Литургия и водосвет от Негово Високопреосвещенство митрополит д-р Кирил.

Свличането на земни маси, което доскоро застрашаваше манастира "Св. св. Петър и Павел" и можеше да предизвика срутването на манастирския храм, е вече овладяно. Понастоящем със средства от правителствената Комисия за борба с бедствията и авариите свлачището е укрепено с подпорна стена.

Повече за манастира можете да прочетете на сайта на Варненска и Великопреславска епархия: http://mitropolia-varna.org/index.php?option=com_content&task=view&id=113&Itemid=1

Материала подготви свещеник: Васил Василев