03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Представена бе книга на Волоколамския митрополит Иларион, по повод 50-та му годишнина

| Автор: Българска Патриаршия

Представена бе книга на Волоколамския митрополит Иларион по повод 50-та му годишнина

По повод юбилея на Волоколамския митрополит Иларион днес в София бе представена книгата, издадена за 50-тия му рожден ден. Изданието бе представено в Руския културно-информационен център в столицата. На него присъстваха Великотърновският митрополит Григорий, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП и духовници от столицата. В началото на събитието игумен Филип Василцев представи книгата, като говори за трудовете на митрополит Иларион, като подчерта не само неговото писмено, но и музикално дело, чрез което той проповядва Словото Божие.

Митрополит Йоан също се изказа за книгата и за самия митрополит Иларион, като каза, че авторът на книгата е добре познат у нас, като ревностен клирик и изтъкнат богослов – доктор по богословие и философия, почетен доктор на много университети, преподавател, председател на Библейско-богословската комисия при Св. Синод на Руската православна църква и на редакционната колегия на нейния официоз: „Журнал Московской Патриархии". Митрополит Йоан подчерта още, че се радва и приветства изданието на книгата и на български език.

Преводът е направен от протойерей Йоан Карамихалев, който също сподели своите мисли около превода на книгата, както и дейността и словото на митрополит Иларион. Вечерта завърши с кратък концерт на църковни песнопения от намаления състав на хора при храм-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”.

В книгата може да прочетете проповеди за големите Господски и Богородични празници, написани от Волоколамския митрополит Иларион, както и предисловията на Негово Светейшество патриарх Неофит и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Текст и снимки: Ангел Карадаков