03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Представители на БПЦ участваха в духовните тържествата в Казахстан

| Автор: Пловдивска митрополия

Представители на БПЦ участваха в духовните тържествата в Казахстан

Членовете на Св. Синод на БПЦ - Високопреосвещените митрополити Ловчански Гавриил и Пловдивски Николай, както и Знеполски епископ Арсений, първи викарий на Пловдивския митрополит, придружавани от ставр. иконом Вениамин Павлов, ставр. иконом Александър Величков и дякон Ангел Ангелов, бяха официални представители на Българската православна църква в богослуженията и празненствата, които се състояха в столицата на Казахстан Астана и град Алма-Ата по повод 145-та годишнина от учредяването на Туркестанската епархия – днес Митрополитски окръг на Руската православна църква в Република Казахстан. Поканата за тяхното участие бе отправена с официално писмо от главата от митрополитския окръг митрополитът на Астана и Казахстан Александър, който отбеляза и своя 60-годишен юбилей.

Тържествата започнаха на 17 май с богослужение в Успенския катедрален събор в гр. Астана, в който бе донесена специално за историческия юбилей мироточивата икона на Пресвета Богородица „Смекчаване на злите сърца” с благословението на Негово Светейшество Московски и на цяла Русия патриарх Кирил. Поклонението пред чудотворната икона с образа на Божията Майка започна с литийно шествие от храм ДКЦ „Св. св. Кирил и Методий”, след което беше отслужен молебен, възглавен от митрополита на Астана и Казахстан Александър. В съслужение с него бяха Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, и Знеполският епископ Арсений, както и много архиереи, представителите на поместните православни църкви.

На 18 май в Успенския катедрален събор в Астана бе отслужена празнична архиерейска св. Литургия в чест на иконата на Божията майка „Неизчерпаема Чаша”. В светата богослужба съслужиха Високопреосвещените митрополити Пловдивски Николай и Ловчански Гавриил и Знеполският епископ Арсений заедно с архиереи от Руската, Антиохийската, Кипърската Украинската и Полската православни църкви. На богослужението присъстваха много официални гости – високопоставени държавни служители, посланници, извънредни и пълномощни представители. В края на богослужението архипастрите отправиха молитва за мир и края на междуособната война в Украйна.

По време на своята визита в Астана гостите архиереи посетиха и концентрационен лагер от времето на СССР, известен като „Акмолинския лагер за жени, изменнички на Родината”, просъществувал от 1937 до 1953 г. 12 жени, между които една монахиня, разстреляни в лагера заради своята Христова вяра, бяха причислени към сонма на новомъчениците и изповедниците на вярата от Руската православна църква през 2000-та година. Гостите архиереи отправиха молитвите си за всички жертви и преследвани по време на атеистичния режим. По-късно те посетиха храма, посветен на Акмолинските новомъченици.

На 19 май чудотворната икона на Св. Богородица „Смекчаване на злите сърца” бе посрещната в Иверско-Серафимовски женски манастир в град Алма -Ата . Под звуците на тържествен камбанен звън и песнопения във възхвала на Божията Майка, светинята се отправи с литийно шествие към храма в манастира, където бе отслужен молебен. В богослужението взеха участие митрополит Николай и епископ Арсений.

На 20 май в кметството на столицата на Южен Казахстан – Алма -Ата, се проведе среща между архипастирите, участници в тържествата по случай юбилея на Туркестанска епархия, и ръководителят на изпълнителната власт на града аким Бауиржан Байбек.

Духовните тържества, посветени на историческия юбилей, продължиха на 21 май в Иверско-Серафимовския манастир в Алма -Ата, където бе отслужена Божествена св. Литургия, възглавена митрополита на Астана и Казахстан Александър. В съслужение с него бяха Пловдивският митрополит Николай и Знеполският епископ Арсений заедно с десетки други архиереи, представители на поместни православни църкви и митрополитски окръзи на Руската православна църква.

В същия ден се състоя среща във Возненеската катедрала в Алма Ата между митрополита на Астана и Казахстан Александър, Пловдивският митрополит Николай и и Тамасоският митролит Исайя от Кипърската православна църква, в която участва и Знеполският епископ Арсений. Срещата премина в братска обстановка, на която архиереите споделиха своя опит при осъществяване на благотворителни инициативи в епархиите си. В края на срещата митрополит Николай и митрополит Александър си пожелаха взаимно успехи в благословения труд и начинания.

На 22 май, когато Руската православна църква чества Пренасянето мощите на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, под открито небе пред Николския събор – един от най-старите храмове в митрополитския окръг, бе отслужена архиерейска св. Литургия, в която съслужиха Пловдивският митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений и ставр. иконом Александър Величков.

В края на богослужението главата на Казахстанския митрополитски окръг митрополит Александър благодари сърдечно на гостите архиереи, свещенослужителите и всички участници в тържествата по случай 145-та годишнина от създаването на Туркестанска епархия.

http://mitropolia.kz/ru/video/5908-2017-05-26-09-34-38.html

Източник: http://mitropolia.kz/ru