07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Представители на БПЦ взеха участие в Българо-руски туристически форум

| Автор: Българска Патриаршия

Представители на БПЦ взеха участие в Българо-руски туристически форум

Като част от програмата на Дните на руската духовна култура в България, в курортния комплекс „Св. Константин и Елена” край Варна се проведе форумът "Духовни и историко-патриотични маршрути в Русия и България". Събитието се организира от Министерството на туризма на България и Министерството на културата на Руската федерация.

С участието на зам. министъра на туризма Милко Теофилов двустранната среща включи пленарно заседание по темата, в което участваха също Сергей Лукянчук - генерален консул на Руската федерация във Варна, Олга Ярилова - директор на департамента по туризъм и регионална политика в Министерството на културата на Русия, представители на българския и руския туристически бизнес, на Руския съюз на туристическата индустрия, на Светия Синод на Българската православна църква с представител прот. Стилиян Табаков и на Варненска и Великопреславка митрополия иконом Дончо Александров. Като представители на местната власт присъстваха областният управител на Варна Стоян Пасев и зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев.

Причина за организирането на този форум е желанието на Министерството на туризма да подпомогне развитието на туризма в България до степен на целогодишен туризъм, или така наречения „туризъм в четири сезона“. Идеята е да се привлекат туристи в България извън двата силни за България-летен и зимен сезон. За целта ресорното министерство се е насочило към развиването на спа, балнео, гурме, винен, кулинарен, културен и религиозен туризъм. Според статистиката дадена от Националния статистически институт за чуждестранните туристи, посетили страната ни през 2016 г., руските туристи заемат четвърто място сред нациите посетили България. Тази статистика е повод да се направят опити да се развие културният и религиозният туризъм между двете държави. На всички ни е известна голямата близост в културно и духовно отношение между двата народа и това дава големи предпоставки да бъде реализирана тази идея.

Форумът бе открит с приветствие от името на министър Николина Ангелкова. Прот. Стилиян Табаков, като представител на Светия Синод на БПЦ-БП, каза встъпително слово, в което изтъкна огромното желание и усилията на Негово Светейшество Българския патриарх за осъществяването на поклонническите маршрути в България, както и готовността на Българската православна църква да участва в изпълнението на поклонническите събития. Преподавайки благословенията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, отец Стилиян пожела успех на форума и начинанието.

В рамките на форума бяха представени множество презентации за развиването на поклонничеството. Най-напред своите презентации показаха гостите от Русия, като бяха представени различни области в страната им. Огромен интерес предизвика презентацията на Св. Синод, представена от о. Стилиян. В нея бяха показани една голяма част от светините в България, като бяха включени отделните епархии и ставропигиите и възможността за организиране на поклоннически групи. Прот. Стилиян не пропусна да представи работата на новосъздадения Поклонническо-просветен център „св. Йоан Рилски“ към Софийската света митрополия и готовноста на центъра да подпомага и организира поклоннически събития.