03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Представители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска Рус

| Автор: Българска Патриаршия

Представители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска Рус

Представители на Българската православна църква - Българска патриаршия взеха участие в честванията по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска Рус. Тържества се състояха едновременно в Киев, Украйна и Москва, Русия.

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП на тържествата в Украйна бе Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан. Той взе участие в тържествената св. Литургия, възглавена от митрополит Онуфрий, предстоятел на УПЦ-МП. В богослужението, отслужено в Киево-Печерската лавра, съслужиха представители на Поместните православни църкви.

На литийното шествие, което даде начало на тържествата се включиха повече от 250 000 души. Хиляди бяха и православните християни, които взеха молитвено участие по време на тържествената литургия.

От името на Св. Синод на БПЦ-БП, както и от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, митрополит Киприан прочете поздравително слово, в което каза: "Днес, когато светата Христова Църква в Украйна и православният украински народ преживяват усилни дни, преминавайки през тежкото изпитание на разделението, всички ние имаме още по-голяма нужда от примера и от молитвеното застъпничество на нашите, родили ни в Господа предци, та вдъхновявани от техния подвиг във вярата и от оставените им от тях отечески завети, с Божията помощ да достигнем до онова „единство на вярата и на познаването Сина Божий”, и до онова „единство на духа чрез връзките на мира”, които още в първото християнско столетие ни е завещал апостолът на народите (Еф. 4:13; 4:3) и което е било заветна цел на всички апостоли и отци на Църквата от всички времена".

По повод честванията в Киев пристигнаха за поклонение 8 чудотворни икони и свети мощи. Те бяха пренесени в Киево-Печерската лавра.

В руската столица Москва също се проведоха тържества по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска Рус. Божествената св. литургия бе възглавена от Александрийския патриарх Теодор II, който бе в съслужение с Руския патриарх Кирил, както и представители на Поместните православни църкви. От името на Св. Синод на БПЦ-БП и на Българския патриарх Неофит на тържествата в Русия бяха Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил и Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод.

Митрополит Гавриил също прочете поздравителен адрес от името на Св. Синод на БПЦ и Българския патриарх, в което каза: "Нека Всеблагият Бог всякога благоволи над Ваше Светейшество и над оглавяваната от Вас света Руска православна църква, и даровете на Неговата божествена и преизобилна благодат все така щедро да се изливат над православния руски народ, укрепвайки всички вас в подвига на благочестието и в съхраняването на единствено спасителната православна вяра, която всички ние пазим като най-скъпоценно наше съкровище – като привилегия и велик дар, оставен ни в наследство от богоблагословените и приснопаметни наши предци: благоверни владетели и богоозарени духовни пастири на нашите православни народи.

Нека в усилните дни, които по Божие допущение всички ние преживяваме днес – в дните на нови изпитания за нашата вяра и за християнската ни съвест – светата Московска патриаршия продължава да крепне в своето единство и своето единно свидетелство пред света за разпнатия и възкръснал от мъртвите Господ, Който Единствен може да ни посочи верния път към победата на нашата вяра (Иоан 16:33; 1 Иоан. 5:4) и да ни укрепи в подвига на свидетелството, със съдействието на Своя Свети Дух, Който пребъдва в Неговата Църква и Който ни учи на всяка мъдрост и ни наставя във всяка истина (Иоан 14:16-17)".

http://www.youtube.com/watch?v=i1LeQFH0J_E

http://www.youtube.com/watch?v=G4UlRujyk6s

Текст: Ангел Карадаков Снимки: Руска православна църква, Украинска православна църква, Василий Столяр Видео: РПЦ, УКП-МП