02 март 2024, събота

Св. свщмчк Теодот, еп. Киринейски
church

Представяне на книгата „От Рождество до Възкресение” във Видин

| Автор: Видинска митрополия

Представяне на „От Рождество до Възкресение” във Видин

На 8 април в салона на Народно читалище „Цвят - 1870”, гр. Видин, се проведе Литературен салон, в който на видинската публика бе представена книгата „От Рождество до Възкресение” на Ана-Мария Кръстева, богослов и журналист.

Представянето на второто преработено и допълнено издание на книгата бе организирано с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан от Видинска света митрополия и от Народно читалище „Цвят - 1870”.

Откриването на Литературния салон бе направено от архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин, който бе и водещ на културната вечер.

Участие в програмата по представянето на книгата взе и църковният хор при катедралния храм, който зарадва присъстващите с прекрасните си изпълнения на църковни песнопения.

След представянето на автора и книгата от архимандрит Поликарп, бе дадена думата на г-н Любен Лачански, който припомни на видинлии, че само чрез духовността както Видин, така и България ще възкръснат за нов живот.

От името на Видинския митрополит Дометиан с благослов, приветствие и благодарност към Ана-Мария Кръстева и гостите се обърна Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий. Той сподели радостта си от това литературно-културно мероприятие, чрез което се повдига духовният заряд на гражданите на Видин и се възстановява старата светоотеческа традиция на богословието в чистота, критика и градивност, която поради времето бе забравена, но благодарение на хората като Ана-Мария Кръстева възкръсва за полза на Църквата, народа ни и нашето Отечество.

По време на Литературния салон във видинското читалище бе отправена благодарност към ръководството на читалището, както и към всеотдайните му труженици, които неуморно работят за полза на народа видински и за мисионерското благо дело на светата Видинска митрополия.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: архимандрит Евтимий