16 юли 2024, вторник

Св. свщмчк Атиноген и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски
church

Представяне на „Настолен православен календар за 2010 г.” на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил

На 23 декември 2009 година - Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, за седма поредна година, представи своя „Настолен православен календар за 2010 г.” в концертната зала на Радио Варна.

Събитието бе открито с песнопения на Детски хор ”Димчо Дебелянов” – при Катедрален храм „Св. Успение Богородично”, гр. Варна.

Кратко слово изнесе г-н Панко Анчев, председател на комисията по култура в Общински съвет Варна. Събитието уважиха и представители на Генералните консулства на Русия и Украйна в града.

Настолният календар съдържа православните и граждански празници. Има цитати от Стария и Новия завет, както и такива от Евангелието за всеки ден. В изданието могат да се намерят още: народен календар, важни събития от църковната и гражданската история, часът на изгрева и залеза на слънцето, продължителността на деня и нощта, кой пореден ден и коя седмица е. Включени са мъдрости, поуки, мисли на философи, писатели, художници, учени, духовници. Има място да се впишат и личните и семейните празници. В началото на календара са поместени датите на големите църковни празници, постите и задушниците. Календарът завършва с азбучен указател, именните дни на най-разпространените имена в България, както и с благодарност към дарителите.

След представянето на календара митрополит Кирил разписа настолните календари на присъстващите – за благословение и кратко духовно напътствие.

Представяне на настолния календар от г-н Панко Анчев част 1

http://www.youtube.com/watch?v=-FryhEkLDpc

Представяне на настолния календар от г-н Панко Анчев част 2

http://www.youtube.com/watch?v=EoY4FDoQHqM

Материалът подготви: Борислав Стоев Озвучаване: Владислав Трифонов