07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Представянето на „Православен наръчник” за 2013 година

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

„Православен наръчник” за 2013 година

Представянето на „Православен наръчник” за 2013 година се посвещава на 1150 г. от началото на Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий (пролетта на 863 г.). Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил представи в Концертно студио на Радио Варна новия „Православен наръчник” в навечерието на празника Успение на св. равноапостол Кирил Славянобългарски (+ 869 г.), преп. Авксентий Витински (+470 г.), свщмчк Валентин, еп. на Терни (+268 г.), покровител на младежта за задомяване. Встъпителни думи към гостите, слушателите и християните отправи литературният критик и историк г-н Панко Анчев.

„Наръчникът” с автор Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил излиза вече много години. Макар да има популярен характер, той почива на научни исторически, църковни и стриктно проверени данни. Към отделните дни на годината авторът посочва голям брой цитати от Свещеното Писание и различни автори. За всеки, който би искал да се запознае с Библията, за истините, които тя вести, за влиянието, което упражнява, за преобразованията, които върши, за духовна и социална обнова, извор на която е тя, „Наръчникът” е четиво, което отговаря на потребностите му. За по утвърдилите се във вярата „Наръчникът” отговаря на техните потребности за допълнително усилване в четенето по история, география, стара литература, които имат препратки с годишнини на видни автори и изследователи.

По традиция след представянето на „Православен наръчник” Негово Високопреосвещенство митрополит д-р Кирил подписа от изданието за присъстващите с благословение и с кратко духовно напътствие.

Архипастирските трудове на митрополит Кирил не остават незабелязани от страна на литературната критика. И днес, предвид ревността, която полага Варненският и Великопреславски митрополит в изпълнение на своите трудни и тежки задължения, трябва да отбележа, че излизането на „Наръчника” е принос към българската съкровищница на социални, културни и религиозни настолни четива. Изискванията на ограничения по обем наръчник - 400 страници, не са попречили на автора да създаде много добри преплитания на народния календар, църковната история, гражданския календар и семейни и лични празници.

В предговора към „Наръчника” митрополит Кирил пише: „Православен е този, който спазва правилно и неизменно учението на св. Църква, която от векове е осветила външната страна на нашата вяра, като ни е освободила от грижата да я „преоткриваме”. Светите Отци са ни освободили от непосилното за нас съставяне на богослужебен календар и на самото богослужение, за да можем на базата на тези, които те са ни оставили, по-лесно да водим спасителната и нужна за всеки човек борба”.

Заслужават отбелязване редица важни граждански податки на автора: „Шведският писател Алфред Йенсен номинира Пенчо Славейков за Нобелова награда за литература на 30 януари 1912 година”. Друга препратка към църковната история ни припомня датата 14 февруари 1865 г. - деня на св. равноапостолен Кирил, славянобългарски просветител, свещеник Константин Дъновски служи първата св. Литургия в храма „Св. архангел Михаил”, гр. Варна. И още през лятото на 2013 г. се навършват 1200 г. от победата на кан Крум в решителната битка срещу византийците при Месемврия (Несебър) през 813 г.

Текст и снимки: Петко Колев