29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Предстои канонически избор за нов Доростолски митрополит

| Автор: Българска Патриаршия

default news image

След като на вчерашното си заседание Светият Синод разгледа протокола от епархийския избор за Доростолски митрополит и констатира, че подготовката и провеждането на избора са протекли при строго съблюдаване на изискванията на действащия Устав на БПЦ, а в канцеларията на Св. Синод не са постъпили възражения от страна на епархийски избиратели (чл. 89. (1) относно изправността на избора, съгласно чл. 90. (1) от Устава на БПЦ в първата неделя, тоест утре, на 24 януари, ще се проведе каноническият избор.

На двамата достоизбираеми епископи, които получиха повече от половината от гласовете на епархийските избиратели на Доростолска епархия, Браницки епископ Амвросий и Левкийски епископ Павел, са изпратени писма, с които са уведомени да се явят в престолния град София, където ще се проведе каноничният избор за нов Доростолски митрополит.

Двамата епископи ще изчакат в молитва окончателния резултат от гласуването в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Изборът ще се проведе в параклиса на Синодната палата „Св. цар Борис – Покръстител” след отслужването на архиерейска св. Литургия.

За да стане някой от двамата кандидати предстоятел на овдовялата Доростолска епархия, съгласно Устава на БПЦ, трябва да събере повече от половината от гласовете на членовете на Светия Синод, които понастоящем са 13.

Озвучаване: Владислав Трифонов