09 декември 2023, събота

* Зачатие на св. Анна. Св. Анна, майка на прор. Самуил (Тип. с. 139)
church

Премиера на новата българска творба "Рилският пустинник"

| Автор: Българска патриаршия

cb9799455e0f339d945552c0a0243399.jpeg

На 10 май Софийската опера и балет представи световната премиера на новата българска творба "Рилският пустинник" по текст на Тихомир Павлов и музика на отец Кирил Попов. За първи път диригент на творбата бе Старозагорският митрополит Киприан.  

Спектакълът, чийто режисьор е директорът на Операта акад. Пламен Карталов, е посветен на 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. Музикалната поема е в две действия и десет картини. Написана е през 1937 година от българския общественик, писател, поет и етнограф Тихомир Павлов. "Рилският пустинник" е последната му поетична творба и е посветена на Св. Йоан Рилски. Текстът е забравен докато наскоро отец Кирил Попов го намира в своя личен архив и казва, че получава музикално вдъхновение.

Събитията в музикалната поема се развиват в края на IX и първата половина на X в. в средищната Средецка област на тогавашното българско царство. Като историческо време това е Златният век на България, при управлението на царете Св. Борис-Михаил, Симеон Велики и Св. Петър. Из цялата българска земя се строят църкви и манастири, а православната християнска вяра процъфтява. Това е епоха и на велики духовни завоевания, и на победи. Всичко това е в пълен контраст с категоричния отказ на младия и дивен Йоан от всичко земно. След смъртта на своите родители той раздава имуществото си на нуждаещи се и напуска, както той го нарича "лъжовний мир", в който вече са тръгнали първите разделения и боричкания за надмощие. В ролята на Рилския пустинник влиза Ириней Константинов.

В края на събитието отец Кирил Попов бе удостоен с ордена на Българската православна църква „Св. Йоан Кукузел“. Мелнишкият епископ Герасим сподели пред зрителите на спектакъла, че орденът се дава както по повод премиерата на музикалната поема „Рилският пустинник“, така и за цялостното творчество на отец Кирил Попов. 

Снимки: Софийска опера и балет