17 април 2024, сряда

Преп. Симеон Персидски. Преп. Акакий, еп. Мелитински (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия канон на св. Андрей Критски) (Тип. с. 438)
church

Престави се в Господа Доростолският митрополит Иларион - обновено

| Автор: Българска Патриаршия

Доростолски митрополитг ИЛАРИОН

Светият Синод на Българската православна църква с прискърбие съобщава, че след кратко боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Иларион!

Той бе най-възрастният архиерей на Българската православна църква, който чрез дългогодишното си светителстване посвети целия си живот в служба на Бога, Църквата и народа ни, когото обичаше повече от себе си. Той бе закърмен с любов към България и Православието и никога не изгуби духа на възрожденска Елена, с който от малък е бил закърмен, достойно продължавайки делото на своя предшественик и родственик Търновския митрополит Иларион /Макариополски/.

Митрополит Иларион бе духовен наставник на поколения български духовници, всички го познавахме като силен молитвеник и надарен от Бога писател и поет на религиозното слово.

Доростолският митрополит Иларион завинаги ще остане в паметта на поколенията като архиерей оделотворил в живота си най-висшите ценности и идеали на православната духовност.

Нека всички се помолим за упокоение на душата му и Бог да го удостои да вкуси от нетленната радост на праведниците във вечното Си царство. Вечна и блажена да бъде паметта му!

Опелото ще се извърши на 30 октомври след отслужването на света Божествена заупокойна Литургия в катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел” в гр. Силистра.

Погребението ще се състои в двора на катедралата.

От Светия Синод на Българската православна църква – БП

Снимка: Неделчо Великов Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

М-т Иларион [1.53MB]