22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Престави се в Господа свещеноиконом Николай Николов от Велики Преслав

| Автор: Варненска и Великопреславска света митрополия

001.jpg

Със сърдечна болка научихме за трагичния инцидент, при който е загинал отец Николай от Велики Преслав. Негово Високоблагоговейнство иконом Николай Димитров Николов се е преставил в Господа на 29 май 2023 г.

Той е роден на 12 февруари 1978 година в град Шумен, където завършва средното си образование и учи в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.

На 26-годишна възраст отец Николай е ръкоположен за дякон. Пастирският му подвиг започва през 2004 г., когато е ръкоположен за свещеник от приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

През изминалите десетилетия отец Николай полага грижи за поверените му енории в град Велики Преслав, Върбица, Драгоево, Златар, Миланово и Суха река. Той осъществи ремонта и цялостното обновление на храм “Св. Св. Кирил и Методий” при манастира в Боровата гора в Стария Преслав.

Трудолюбието и отдадеността на отец Николай не остават незабелязани от ръководството на Варненска и Великопреславска митрополия. На 30 юни 2009 г. е награден с духовното отличие “протойерей”, а на 13 ноември 2016 г. в храм “Св. Архангел Михаил”, град Велики Преслав е отличен с офикията “иконом”.

Отец Николай беше усърден в пастирските си и духовни трудове, любящ съпруг и баща, достоен, кротък, въздържан, скромен и почтен човек, който служеше на Бога, помагаше на хората, които идваха при него и със своя живот и дела даваше пример за истинска вяра и живот по Бога.

Внезапната раздяла с обичния духовник изпълва сърцата ни с неутешима скръб, но нашата християнска варя, надежда и любов ни крепи, че смъртта е онази врата, през която всички трябва да преминем, за да се срещнем с нашия Господ и Спасител Иисус Христос.

Епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска света митрополия изказва искрени съболезнования на близките и роднините на отец Николай.

На 1 юни 2023 г. (четвъртък) от 9:00 часа в храм “Св. Св. Апостоли Петър и Павел” – гр. Велики Преслав, ще бъде отслужена Заупокойна света Литургия. Опелото ще започне от 11:30 часа. Тялото на покойния духовник ще бъде погребано в двора на храма.

Вечна и блажена да бъде паметта му! Бог да го прости и упокои! Амин!