28 януари 2023, събота

Преп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, еп. Ниневийски. Преп. Паладий Пустинник ◑
church

ПРИЕМНИ ИЗПИТИ В СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2009 – 2010 г.

| Автор: СДС

Софийската духовна семинария

Днес, 4 юли, в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведоха приемните изпити за учебната 2009 – 2010 година.

В 9 ч. сутринта, в семинарския храм, ректорът на Семинарията Негово Високопреподобие архимандрит Сергий и ефимериите свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков отслужиха молебен за успешното представяне на кандидатите.

След това, в определените за целта зали в централната семинарска сграда, започна провеждането на приемните изпити.

За редовния петгодишен и за двегодишния паралелен курс полагат писмен изпит по български език и устен изпит – за редовния курс върху молитвата „Отче наш”, а за паралелния - върху първата част от книгата „Нашата вяра”. Накрая кандидатите ще положат и изпит по пеене за проверка на музикалния слух.

За редовния петгодишен курс кандидатстват ученици, завършили VII или VIII клас и не по-възрастни от 17 години, а за двегодишния паралелен курс – кандидатите имат най-малко завършено средно образование.

След приключването на приемните изпити, комисия от преподаватели с председател Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, обсъди резултатите. Имената на приетите ученици ще бъдат оповестени още днес.

В Софийската духовна семинария се подготвят свещенослужители и служители на Българската православна църква. Учениците и курсистите живеят на пансион в Семинарията и са на издръжка на БПЦ. Те заплащат за всяка учебна година фондова такса в размер на минималната работна заплата за страната.

През петгодишния срок на обучение семинаристите изучават всички общообразователни предмети за придобиване на средно образование и заедно с това специализирани богословски предмети: Свещено Писание на Стария и Новия Завет, Догматика, Апологетика, Обща и църковна история, Нравствено богословие и др., които са залегнали изцяло и в програмата на двегодишния паралелен курс. Изучава се също така и източноцърковно пеене. След успешно завършване на обучението си, семинаристите от редовния курс получават диплома за завършено средно богословско образование, която им дава право да продължат образованието си във всяко висше учебно заведение, което пожелаят, в страната и чужбина. Завършилите както редовния, така и паралелния курс могат да започнат работа в структурите на Българската православна църква, след като изпълнят необходимите изисквания.

Втори прием за Софийската духовна семинария ще се проведе на 5 септември, а учебните занятия ще започнат на 14 септември – Кръстовден с празнична св. Литургия в семинарския храм.

Текст: Мария Братинова