03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Приключи Десети епархийски събор на Западно и Средноевропейска митрополия

| Автор: Митрополия на Западна и Средна Европа

Приключи Десети епархийски събор на Западно и Средноевропейска митрополия

В дух на разбирателство и братска любов се проведе десетия епархийски събор на Западно- и Средноевропейска митрополия в катедралния за епархията храм „Св. Цар Борис" в престолния град Берлин, на 24 и 25 юни. На събора присъстваха клирици на епархията и представители на църковните общини от общо 14 държави на Стария континент.

Съвещанието на събора започна сутринта на 24 юни с Молебен отслужен от Негово Високопреосвещенство кириарха на епархията митрополит Антоний в съслужение с архимандрит Атанасий, протосинтел на епархията.

Митрополит Антоний приветства от свое име участниците в Събора и прочете приветствие от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към делегатите. След прочитането му архиереят изнесе доклад за състоянието на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ-БП.

Към настоящия момент тя има 32 клирици - 6 архимандрити, 9 ставрофорни икономи, 3 свещеноикономи, 6 протойереи, 7 свещеници и един йеродякон.

Към юрисдикцията и принадлежи и един манастир – „Св. Троица“ в Букххаген с общо четирима монашествующи. От 1-ви декември 2016 година за протосингел на епархията е назначен архимандрит Атанасий (Султанов), който пребивава в старото седалище на епархията - Будапеща и е предстоятел на храма „Св. св. Кирил и Методий“ там.

От деветия епархийски събор през 2011 година до сега за нуждите на епархията са ръкоположени трима клирици, а именно: отците Иван Карагеоргиев, Тенчо Вселинов и Йордан Пашев, а на клирическо служение в епархията са преминали отците Сергей Ненов в Щутгарт, Стефан Паликаров в Милан и Симеон Минчев във Виена.

В последното си заседание епархийския съвет прие и протойерей доцент Добромир Димитров, който е дългогодишен преподавател по канонично право в богословския факултет при ВТУ. Той ще обгрижва църковната община в Кент, Медуей и Рочастър, Великобритания.

През последните години са регистрирани нови църковни общини, а именно „Св. Иван Рилски“ в Люксембург, „Св. Димитър“ в Грац, Австрия, „Св. Петка Търновска“ в Кьолн-Брюл Германия и „Св. Георги“ в Цюрих, Швейцария. Още няколко български общини в Европа се организират, за да създадат църковни общини, но все още са в начален етап и затова се водят със статут мисии. Това са; „Св. Седмочисленици“ в гардовете Анцио и Неттуно край Рим, „Св. Козма и Дамян‘ във Флоренция, „Св. Злата Мъгленска“ в Палма де Майорка, и „Св. Патриарх Евтимий‘ в Ла Валета, Малта.

Като пожела ползотворна работа на събора митрополит Антоний изказа своето желание да се умножават българските църковни общини сред българите в Европа, където всички наши сънародници, православни християни, да намират духовна утеха и така да израстват във вярата за слава Божия.

Последва пастирски доклад на протосингела на епархията архимандрит Атанасий (Султанов) за пастирското служение сред българите в диаспора. Той, прилагайки цитати от светите отци, припомни на всички високата отговорност на пастирското служение, а след това начерта аспекти в които трябва да върви пастирската дейност в съвременния глобализиран свят.

След това започна същинската част на събора, където бе избран нов състав на епархийския съвет, а също така и делегати за предстоящия Първи църковен събор на БПЦ-БП.

След обяд, в катедралния храм „Св. Цар Борис“ митрополит Антоний отслужи възкресно-празнична вечерня в съслужение с клирици от епархията. Песнопенията бяха изпълнение от сформиран хор от клирици и псалти от различни църковни общини под диригентството на г-н Мартин Пенев - епархийски съветник.

На следващия ден, Трета неделя след Петдесятница, всички участници в събора бяха поканени да вземат участие в съборна света литургия.

Точно в 9.30 ч. митрополит Антоний бе посрещнат в храма по обичая от протосингела архимандрит Атанасий и клирици на епархията. Преди началото на светата литургия митрополит Антоний извърши пострижение за свещоносец и четец на Емил Борисов от църковната община „Св. Анна‘ в Пасау, Германия.

По време на литургията митрополита ръкоположи Васил Бечевски от църковната община „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия за дякон. Той, след нужната подготовка, ще бъде ръкоположен за свещеник на празника на общината Петковден и ще поеме нейното духовно обгрижване.

Десетия епархийски събор бе една възможност клирици и миряни от църковните общини на епархията да се съберат и не само по работни въпроси, но и за духовно общуване, за обща молитва, за разговори свързани с проблемите които се срещат в църковните общини и за възможните им решения. Всички изразиха своята духовна радост и удовлетворение от братското общуване по между си и от това, че в епархията кипи усилена работа и тя се развива, от това, че се разкриват нови църковни общини и се приобщават нови и нови хора за благото на църковните ни общности в цяла Европа.