05 декември 2023, вторник

* Преп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски(Тип. с. 135) ◐
church

Пример на любов и лоялност, но и пример на отстояване на справедливостта и истината! - интервю

| Автор: Отдел "Връзки с обществеността"

Архим. Атанасий

Непосредствено след завръщането му от Москва, където представляваше Българската православна църква на тазгодишната среща на представителите на поместните Православни църкви при институциите на ЕС в Брюксел, разговаряме с архимандрит Атанасий (Султанов) за впечатленията му от форума.

Негово Високопреподобие архим. Атанасий е протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия и началник на кабинета на БПЦ-БП при ЕС.

- Ваше Високопреподобие, от 6 до 8 октомври взехте участие, като представител на БПЦ, в среща на представителите на Православните църкви при ЕС, която се състоя в Москва. Каква беше програмата на тази междуцърковна среща, кой беше организаторът й и кои взеха участие в нея?

- Тези срещи се организират ежегодно от представителствата на поместните църкви пред Европейския съюз. Всяка година представителите посещават по една от поместните църкви, дискутират по теми, вълнуващи поместната църква и се запознават с нейните дейности. Досега такива срещи са правени в Румъния, Гърция и Кипър. Тази година домакин бе Русия. В срещата взеха участие представителите на всички Православни църкви, които имат представителство пред ЕС . От страна на Вселенска патриаршия - Белгийски митрополит Атинагор и архимандрит Емилиян (Бояну), от страна на Московска патриаршия - Волоколамски митрополит Иларион и игумен Филип (Рябих), от страна на Румънска патриаршия - протойерей Сорин Шелару и свещеник Георги Вълку, от страна на Кипърска архиепископия - Неаполски епископ Порфирий и йеромонах Нектарий (Иоанну), от страна на Еладска архиепископия - Ахаийски митрополит Атанасий и протопезвитер Георгиос Леккас.

- Кои бяха основните теми, които обсъждахте по време на тазгодишната среща?

- Основната тема на тазгодишната среща бе "Прояви на солидарност към народностите по света изправени пред лицето на тероризма и екстремизма." Всички представители изнесохме доклади, в които категорично се противопоставихме срещу каквито и да е било прояви на радикален ислям и срещу всякакъв вид религиозна проповед, която проповядва насилие.

Освен това на срещата присъстваха и представители на различни държавни институции в Русия, които ни запознаха с това какви обществени мерки се взимат в Русия за това да бъдат предотвратени бъдещи терористични атаки на религиозна основа. Задължителното религиозно образование в средните училища и междурелигиозният диалог бяха сред подтемите, които обсъждахме.

- Кои са според Вас основните проблеми, които стоят пред обединена Европа и склонна ли е тя да се вслушва в гласа на Църквата при тяхното решаване?

- Вече почти всекидневно четем или гледаме по телевизията за случили се терористични атаки. Изследвайки ги добре забелязваме, че почти всички те са на религиозна основа. Именно религиозният тероризъм е основният проблем на обединена Европа. Днес всички институции трябва да се обединят в борбата за запазването на мира.

Не мисля, че обединена Европа трябва да е „склонна”, тя е длъжна да се вслуша в гласа на Църквата, която винаги е проповядвала мир и разбирателство между народите. "Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!"

- Какви са механизмите, чрез които представителите на християнските църкви могат да влияят на институциите в Брюксел при Европейския съюз?

- Със своята ясна позиция. Когато показваме нагледно, че нашата проповед е проповед за мир и че за нас е важен всеки човек независимо от неговите виждания или религиозни принадлежности.

- Как във все повече секуларизираща се Европа, Църквата може да влияе на обществените нагласи, на хората и институциите, в запазването на традиционните нравствени ценности и морал? Какви са нейните роля, отговорност и възможности в тази посока?

- Както казах, начинът е показването и отстояването на нашата позиция, която е позиция за мир. Православното ни вероизповедание никога не се е противопоставяло срещу религиозната свобода, напротив то я уважава. Човек има право, според свободната воля, дадена му от Бога, да се определя. Ако това определение обаче застрашава живота и свободата на много други хора, то тогава ние сме длъжни да кажем едно голямо „НЕ!”. Не на екстремизма и фундаментализма! Не на насилието в какъвто и да е било вид и особено на религиозна основа!

Именно чрез казването на едно такова „не” и показвайки в обществото отношение на братолюбие, състрадание, взаимопомощ и зачитане на реда и държавността, Църквата дава пример на всеки разумно мислещ човек. Пример на любов и лоялност, но и пример на отстояване на справедливостта и истината!

Интервю: Александра Карамихалева