15 юни 2024, събота

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем, патр. Сръбски, българин
church

ПРИЗИВ НА СВЕТИЯ СИНОД към православните християни в България във връзка с преброяването на населението и жилищния фонд

| Автор: Българска Патриаршия

default news image

СВЕТИЯТ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ,

Като изхожда от архипастирския си дълг пред Бога, Отечеството и православния български народ,

Като отчита необходимостта да се съблюдават законите в страната и всячески да се съдейства на светската власт за доброто развитие на нашето общество,

Като анализира данните за попълване, изисквани в 17-ото преброяване на населението и жилищния фонд в Република България, провеждано през м. февруари 2011 г.,

ПРИЗОВАВА:

Всички православни християни – кръстени – приели св. тайнство Кръщение, да отбележат в част 4 – НАСЕЛЕНИЕ на ПРЕБРОИТЕЛНАТА КАРТА за 17-ото преброяване на населението и жилищния фонд:

~ въпрос 12 „Религиозен ли сте?” - т. 1 - „Да”;

и

~ въпрос 13 „Вашето вероизповедание е:” - т. 1 - „Източноправославно”.

Светият Синод счита, че макар и незадължителни, отговорите на въпроси 12 и 13 са много важни за отстояването на националната, религиозната и културната идентичност на българската нация. Нещо повече, да потвърдим, че сме религиозни, да изповядаме, че сме православни християни, означава открито и смело да засвидетелстваме вярата си в нашия Господ Иисус Христос, което е наше върховно задължение и спасително дело.

Скъпи в Господа братя и сестри,

Нека помним благото обещание на Спасителя: „Всеки, който Мене признае пред човеците, ще призная и Аз него пред Моя Отец Небесен, а който се отрече от Мене пред човеците, и Аз ще се отрека от него пред Моя Отец Небесен” (Мат. 10:32-33).

Затова да бъдем ревностни носители и изразители на светото Православие в съвременния свят, като изповядаме вярата си в Богочовека Христос, следвайки светлия пример на нашите достойни предци. Амин!