17 април 2024, сряда

Преп. Симеон Персидски. Преп. Акакий, еп. Мелитински (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия канон на св. Андрей Критски) (Тип. с. 438)
church

Протойерей Георги Райчев и доц. д-р Екатерина Дамянова в „Живото слово“ тази седмица

| Автор: Софийска света митрополия

2022-10-12.jpg

Утре, 12 октомври (сряда) предстои поредното издание на предаването за вяра и култура „Живото слово“ в ефира на радиото на Софийска света митрополия – „Епархийски глас“.

Само след 3 дни, на 14 октомври, Православната църква празнува една от своите най-значими светици – преподобната Параскева-Петка Епиватска. За нейните житие, личност и духовни завети ще разговаряме с протойерей Георги Райчев от храм „Св. Георги Победоносец“ в с. Кокаляне.

Уникалното в житието на св. Петка е, че сякаш по-голямата част от него се реализира след физическата ѝ смърт чрез поклонението и чудесата на нейните мощи, които са последователно в Епиват, Търново, Бдин (Видин), Белград, Цариград и Яш (и до днес). С о. Георги ще поговорим именно за този феномен в Православието – как житието на светеца продължава и след отшествието му от физическия свят, като св. Петка е емблематичен пример в този смисъл.

Тези дълги посмъртни скитания на св. Петка по земите на Балканския полуостров я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци. Само като видим националните и географските топоними, които прикачваме към името й – Търновска, Българска, Епиватска, Яшка – разбираме, че тя е същински символ на вселенскостта в Православието; на това, че преди всичко е св. Петка Христова, Божия – от всички почитана, от всички желана за закрилница.

Във втората част на предаването ще посрещнем доц. д-р Екатерина Дамянова, преподавател по Библейска археология и Библейска история в катедра „Библеистика“ на БФ при СУ „Св. Климент Охридски“. Доц. Дамянова е и регулярен водач и лектор по време на поклонническите пътувания до Йерусалим и Светите земи, организирани от поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска света митрополия, и точно тези благодатни пътувания ще са темата на разговора.

Водещ на този брой на „Живото слово“ ще бъде журналистът и писател Ангел Иванов.

„Живото слово“ можете да слушате от 20:30 ч. с повторения в петък и неделя по същото време, както и от 3:00 ч. през нощта - в медията на Софийска света митрополия „Епархийски глас“ на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/. Записи на предаванията са достъпни в каналите ни в Youtube и в Spotify, както и на адрес: https://anchor.fm/radio-glas .